Rikholdig filmprogram under pride-festivalen

Fra filmen “Everybody Talks About Jaime”

Fra filmen “Everybody Talks About Jaime”

Også i år viser Tromsø Arctic Pride en rekke kvalitetsfilmer med et skeivt tema. I år er det ikke mindre enn to premiere og flere klassikere.

Vi har en flott bukett av skeive filmer gjennom hele festivaluken. Fredag 2. november er det premiere på filmen ”Girl” på Fokus kino. 15-årige Lara skal bli ballerina, og trener knallhardt sammen med sine medstudenter. Samtidig gjennomgår hun en hormonbehandling, som skal lede opp mot en kjønnsbekreftende operasjon.

“Girl” er Cannes 2018s mest prisvinnende film med hele fire priser for beste debutfilm (Camera d'or), beste skuespiller i Un Certain Regard tildelt Victor Polster for rollen som Lara, Den internasjonale kritikerprisen Fipresci og Queer Palm for beste film med skeiv tematikk.

Den sagnomsuste musikalfilmen ”Everybody Is Talking About Jamie” får premiere tirsdag 7. November. Dette er filmatiseringen av musikalen som har tatt West End med storm. ”Everybody is Talking About Jamie” er basert på en sann historie og har vunnet flere priser og samlet fem stjerner fra flere kritikere.

Vi byr også på ”En fantastisk kvinne”. Det kulturelt konservative Chile utgjør rammen for dette utradisjonelle mellommenneskelige dramaet og dets trykkende, klaustrofobiske relasjoner. ”Velvet Goldmine” handler om hva som skjedde med Brian Slade. Mens glam-rocken herjet England var han en av de største, før han forsvant. Tilsynelatene ble han myrdet på scenen, men ryktene sa at det hele var en bløff.

Boys Don’t Cry” er en kontroversiell film som bygger på den sanne historien om Teena Brandon eller Brandon Teena som hun valgte å kalle seg. En ung kvinne som føler seg som en mann og gir seg ut for å være det. Det viser seg at valget hennes får katastrofale følger. I den bittersøte filmen ”Love, Simon” handler det om at alle fortjener en flott kjærlighetshistorie, men for Simon er det litt mer komplisert: ingen vet at han er homofil, og han har heller ingen anelse om hvem det er han har blitt forelsket i på nettet - bare at det er en som går på skolen hans. Det er ganske dramatisk i filmen ”Far From Heaven” for Cathy, som er den perfekte 50-tallshusmor og som lever det perfekte 50-tallsliv med sunne barn, fremgangsrik ektemann og sosial aktelse. Så overrasker hun sin mann Frank mens han har sex med en annen mann, og hennes ryddige tilværelse rakner i sømmene.

I tillegg ferier vi 20-årsjubileum til den svenske klassikeren ”Fucking Åmål” med to visninger. "Fucking Åmål" handler om hvor vondt det kan gjøre å være forelsket - og hvor fantastisk det også kan være.

Og fredag 9. november blir det stor feiring når klassikeren ”Rocky Horror Picture Show” vises på Storgata Camping.