Omfattende og variert feiring av mangfoldet

ArcticPride_Parade_Fest-2748.jpg

Om tre uker braker det løs med den femte utgaven av Tromsø Arctic Pride. Tidenes dragshow med RuPaul-stjerne Willam, regnbuemesse, omfattende filmfestival, queerpunk-konsert og debatter er noen av ingrediensene.

Når verdens nordligste pride-festival går av stabelen 5-11. november, byr vi på en drøy uke med feiring av mangfoldet fra morgen til kveld. Her finner du et bredt tilbud uavhengig av kjønn, legning, alder eller interesse. Her er både smalt og bredt.

Vi tjuvstarter riktignok festivalen litt i år: Allerede fredag 2. november starter vi opp i samarbeid med Tromsø Idrettsråd, Troms Fotballkrets og Troms Idrettskrets og viser teaterforestillingen ”Ingen er homo i 2. divisjon” av Andreas Koschinski Kvisgaard og Carl Morten Amundsen. Den henvender seg direkte til ungdom og tar opp det å være homofil – eller skeiv – i fotballen.

 

Skeive filmer
Også i år har vi en flott bukett av skeive filmer gjennom hele festivaluken. Vi by på blant annet ”En fantastisk kvinne”, ”Velvet Goldmine”, ”Boys Don’t Cry”, ”Love, Simon”, ”Far From Heaven” og den sagnomsuste musikalfilmen ”Everybody Is Talking About Jamie” får premiere under festivalen. I tillegg ferier vi 20-årsjubileum til den svenske klassikeren ”Fucking Åmål” med to visninger.

Tvibit er også i år en viktig samarbeidspartner og vi vil sammen med Nordnorsk Kunstmuseum arrangere en ungdomsledet kunst-workshop med filmskaperen, multimediakunstneren, forskeren og musikeren Vivek Venkatesh i digital kunst for ungdom mellom 17 og 24 år. Resultatet av dette vises som en performance to dager senere på Tvibit. Det blir også skikkelig queer-punk når vi inviterer gruppa Intetskjønn til gratiskonsert for ungdommer under 18 år på Tvibit.

Tromsø-fotograf Eivind Hansen (25), oppvokst i Tromsdalen og bosatt i London, viser bilder av transkvinner på Kafé G. – Transkvinner utsettes for mye mer vold enn andre kvinner i verden. De blir regelrett drept fordi de tør å være seg selv, forklarer han om de sterke portrettene.

 

Debatter
Vi samarbeider også i år med Amnesty som arrangerer debatt om situasjonen for skeive i forskjellige land i verden. Innleder er forfatter og journalist Pål Vegard Hagesæther har skrevet boken ”Skeiv ut: Reiser i homofobiens land”. Videre skal vi også arrangere en debatt om alle de ulike måtene å organisere en familie i dagens samfunn. Et sentralt spørsmål her er ”Hva er en familie?”.

Skeiv Arkiv fra Universitetet i Bergen kommer til Tromsø for å fortelle hovedtrekkene i den nordnorske skeive historien frem til i dag. I tillegg kommer advokat Halvor Frihagen og holder foredrag om ”Juss i skeive familier”. Frihagen ser på familie- og arverett, hvilke rettigheter transpersoner har og forteller om det finnes andre regler for skeive.

 

Skeive samiske erfaringer
Videre blir det skeiv quiz, foredrag om det beste av skeiv litteratur og i Tromsø Domkirke skal det også i år arrangeres regnbuemesse. Det blir også ”Skeive samiske erfaringer”. Runar Balto Myrnes, Anne Henriette Reinås Nilut og Mikkel Eskil Mikkelsen er alle sammen sentrale politikere på Sametinget. Alle tre er unge, skeive og åpne og flotte forbilder. De kommer til Tromsø Arctic Pride for å fortelle om sine erfaringer med å vokse opp som skeiv i små samiske miljøer og å virke som åpne skeive samiske politikere.

Det blir skeivt talkshow og musikalsk mimrestund med fokus på skeive artister. Mer musikk blir det når vi sammen med Bastard Bar arrangerer heftig queer-punk-konsert med gruppa Intetskjønn som med sin musikalske mirakelkur vil de helbrede verden for transfobi, sexisme og alle kjipe normer rundt oss.

I år blir det selvsagt parade! I fjor var det drøyt 4000 glade mennesker som satte farge på Tromsø sentrum en kald november-lørdag. I år regner vi med at det kommer enda flere. Vi oppfordrer alle; familier, kjærester, venner, kollegaer, idrettslag, bedrifter, foreninger, politiske partier, naboer, etater og så videre til å delta i en heidundrandes feiring av mangfoldet lørdag 10. november med avmarsj klokken 13:00.

 

Tidenes show og fest
Festivalen avsluttes lørdag kveld med storstilt feiring på Clarion Hotel The Edge. Da får Tromsø et show byen aldri har opplevd maken til før! Den amerikanske dragstjernen Willam, kjent fra RuPaul’s Drag Race byr på et forrykende show hvor kommentarene fyres av som mitraljøser. Samtidig kommer også den svenske performance-gruppen The Villbergs og gir et spektakulært kostyme- og musikkshow.

Kvelden avsluttet med et gigantisk PrideParty med DJene Klubb Lollipop som holder det gående ti langt ut i de små timer.

Se programmet på www.arcticpride.no