Velkommen til Tromsø Arctic Pride 2017!

Fra paraden. Rekordmange mennesker deltok.

Fra paraden. Rekordmange mennesker deltok.

Festivalen i 2016 ble en ubetinget suksess med rekordoppslutning. Nå jobber vi for å gjøre festivalen i 2017 vel så bra. 

Allerede nå må du sette av datoene: 4 - 12. november 2017, og stedet er selvfølgelig Tromsø. Da går verdens nordligste pride-festival av stabelen for fjerde gang. 

Suksess
Festivalen i 2016 ble en stor suksess med rekordstor oppslutning. Startskuddet gikk lørdag 5. november med kickoff-fest på Kurant hvor vi hyllet den jamaicanske og karibiske danseformen Dancehall og herlig musikk fra to heftige DJs.

- Jeg er kjempefornøyd med årets festival og ser frem til å at vi skal lage en enda bedre festival i 2017, sier festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.

Mandag var den offisielle åpningen samt åpningen av kunstutstillingen “Mangfold & Identitet” Tvibit. Der ble også årets Homofrydpris delt ut til seksjonsoverlege på UNN, Vegard Skogen. Samme kveld startet filmfestivalen med med skeive filmer.

Åpningskonsert på Tvibit

Åpningskonsert på Tvibit

Viktig samarbeidspartner
Tvibit var åsted for en rekke av arrangementene for årets festival. Blant annet ble årets debatt, i år om skeive flyktninger, arrangert der. Amnesty region Nord hadde invitert et spennende panel og debatten gikk godt. 

Onsdag holdt lege og sexolog Haakon Aars foredrag om seksualitet, nytelse, følelser og fantasier og helsesøster Ingun Wik snakket om kjønn og identitet. Og bandene Leafpile og Green Lake holdt konsert på Tvibit. Ungdomshuset Tvibit har vært en viktig og verdifull samarbeidspartner hele uken for Tromsø Arctic Pride.

Nordnorsk Kunstmuseum bød på spesialomvisning av utstillingen “Myk marmor” som viser Håkon Anton Fargerås’ marmorskulpturer. I tillegg kom Runar Jordåen fra Skeivt Arkiv i Bergen og fortalte om den første norske homoromanen “Odd Lyng”, som Alta-forfatteren Alf Martin Jæger skrev i 1924.

Stunt-konsert
Festivalen fikk en veldig hyggelig overraskelse da det viste seg at Valkyrien Allstars heiv seg rundt og bød på improvisert konsert på Circa torsdagskvelden.  Det ble kjempestemning på Circa og Valkyrien Allstars spilte mye musikk fra sitt nye album “Prøv å si noe til meg nå”. De holdt det gående i to timer og hadde ikke mindre enn fem ekstranumre før de gikk av scenen.

Valkyrien Allstars på Circa

Valkyrien Allstars på Circa

Filmfest
Filmfestivalen på Verdensteatret ble toppet fredag kveld med visning av filmen “The Birdcage” etterfulgt av en heidundrandes fest med DJ Beisfjord og stor grad av glam og glitter i kafeen etter filmen.

I tillegg var det hyggelig lørdag formiddag på Tromsø bibliotek da de bød på høytlesning av skeiv barne- og ungdomslitteratur.

Et laaaaangt tog
I år var det andre gang det ble arrangert parade gjennom Tromsøs gater. I 2015 var det 320 mennesker som deltok i toget, i sur vind og horisontalt snøfokk. I år, derimot, hadde antallet blir deltakere økt med 700 mennesker! I alt 1020 fargerike mennesker deltok i toget som gikk gjennom byens hovedgate for å feire mangfoldet i Tromsø,

Bredden og fargeskalaen i årets parade var enorm, stemningen var på topp og publikum som sto og så på opptoget hilste med blide smil og glade tilrop. Toget tok en liten pause på Stortorget før det fant frem til endestasjonen på Tvibit. Det formelig tøyt inn med folk i kafeen på Tvibit, og det neppe har vært så mange mennesker inne i kafeen på en gang før.

Mange lag og organisasjoner deltok i paraden

Mange lag og organisasjoner deltok i paraden

Den store pride-festen
Lørdag kveld var det duket for den store pride-festen, som også i år ble holdt i Teaterkafeen på Hålogaland Teater. Espen Bråten Kristoffersen and the Divas hadde først flott konsert med sanger av de store divaene, med hovedvekt på Judy Garland, som fikk selskap av blant annet Beyoncé og Robyn.

Etter konserten ga DJ-dueon Stenersen (Erling Falch og Knut Sætre) seg i kast med å snurre plater. De sørget for at folk danset seg langt inn i de små nattetimer og sikret at årets fest ble en stor suksess.

Nå starter arbeidet med å planlegge neste års festival. Velkommen skal du være!