Velkommen til en skeiv historietime!

Alf Martin Jæger, Foto: Skeivt Arkiv

Alf Martin Jæger, Foto: Skeivt Arkiv

I 1924 skjedde det. For første gang i norsk litteraturhistorie er hovedpersonens seksuelle legning det sentrale temaet i en roman.

Samtidig dukker ordet homoseksuell for første gang opp i et norsk skjønnlitterært verk. "Odd Lyng" er en homoseksuell selverkjennelsesroman skevet av altaværingen Alf Martin Jæger (1895-1967). 

I 1924 skrev han det som kan regnes som den første norske homoromanen, "Odd Lyng". Dette var også et av de tidligste bidragene til den norske homokampen – 26 år før den organiserte norske homobevegelsen ble grunnlagt.

Hovedpersonen og jeg-fortelleren Odd Lyng har skjønt hva det hele dreier seg om. Det er ikke ham det er noe i veien med, men samfunnet han lever i.

I dette foredraget forteller faglig leder ved Skeivt arkiv, Runar Jordåen, oss den fascinerande historien om den nordnorske forfatteren, læreren og aktivisten Alf Martin Jæger som vokste opp i et kvensk miljø i Alta på begynnelsen av 1900-tallet. Vi får også andre glimt fra den skeive nordnorske historien og innblikk i arbeidet til Skeivt arkiv – det nasjonale arkivet og senteret for skeiv historie, lhbt-historie.

Runar Jordåen (f. 1977) er historiker og faglig leder for Skeivt arkiv ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Velkommen til skeiv historietime torsdag 10. november klokken 19:00. Sted blir annonsert senere.