Seks tusen mennesker i paraden

Parade00087.jpg

Årets parade under Tromsø Arctic Pride slo alle rekorder. 6000 glade mennesker møtte opp.

Aldri før har Tromsø sett et lengre tog gjennom byen. Paraden 2018 brøt alle rekorder og i alt 6000 mennesker deltok i det laaaaaange toget.

Paraden tok til i skolegården på Kongsbakken skole og gikk derfra bort Skolegata til Musegata, ned til Strandgata og forbi Nerstranda senter bort Sjøgata, opp Storgata og til Stortorget. Da de første i toget kom ned til Nerstranda senter hadde ennå ikke alle begynt å gå fra Kongsbakken.

Dermed ble årets parade det største opptog noen gang sett i Tromsø.

- Dette er helt utrolig. Jeg er nøt til å klype meg i armen, sier en rørt og glad festivalsjef, Stein Sebastian Fredriksen.

Siden første parade som gikk i 2015, har toget vokst formidabelt. I 2015 var det 320 mennesker i paraden. Året var det 1020 og i 2017 steg tallet til 4000.

- Men at det skulle bli mange som i år, det hadde jeg aldri trodd, sier festivalsjefen.

- Dette sier noen om folk i Tromsø. Det er ingen tvil om at folk i Ishavsbyen ønsker mangfoldet velkommen, og det må vi være veldig stolte av, legger han til.

Homofrydprisen til idretts-Troms

 Mottakere av årets Homofrydpris er  Troms Idrettskrets, Troms Fotballkrets  og  Tromsø Idrettsråd  .

Mottakere av årets Homofrydpris er Troms Idrettskrets, Troms Fotballkrets ogTromsø Idrettsråd.

I forbindelse med paraden under Tromsø Arctic Pride ble Homofrydprisen 2018 tildelt tre idrettsorganisasjoner i Troms.

 Mottakere av årets Homofrydpris er Troms Idrettskrets, Troms Fotballkrets ogTromsø Idrettsråd.

Homofrydprisen er den største æresbevisningen som deles ut av Tromsø Arctic Pride. I år går prisen til de tre idrettsorganisasjonene for sitt banebrytende og holdningsskapende arbeid for å bekjempe homofobi og aktivt jobbe for større aksept for ulikheter. I dette ligger at idretten selv har gått aktivt inn for å legge forholdene til rette også for skeive utøvere. 

I juryens begrunnelse heter det at de tre idrettsorganisasjonene sammen har tatt tak det som tidligere har blitt sett på som uheldige holdninger i egne rekker overfor skeive personer. Det har de gjort ved å aktivt hente inn informasjon ved å tilknytte seg representanter for den skeive befolkningen. Idretten har arrangert teater som tar opp homofili i idretten, og særlig i fotballen, og har invitert sine egne medlemmer til å se forestillingen.

I tillegg har idretten i Troms markert seg kraftig og holdningsskapende ved å ha markeringer på noen av sine viktigste kamper og på denne måten rettet stor oppmerksomhet mot det positive og holdningsrbeidet. Alle disse tiltakene i sum, og at idretten i Troms har valgt å inn i et aktivt samarbeid med Foreningen FRI og Troms Arctic Pride, sender et viktig holdningsmessig signal inn i idretten og alle som er tilknyttet den. 

- Det er en stor glede å dele ut denne æresbevisningen til en viktig og positivt initiativ fra idretten selv. Dette er starten på et viktig arbeid og jeg berømmer disse tre idrettsorganisasjonene for å ta aktivt tak i noe som har vært et problem. Forhåpentligvis vil det arbeidet som nå er startet gjøre det lettere for skeive utøvere å vise hvem de er og at de kan bli gode rollemodeller, sier festivalsjef for Tromsø Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen.


Statutter for Homofrydprisen

Homofrydprisen for Tromsø skal deles ut under Tromsø Arctic Pride. 

Prisen deles ut til en eller flere personer, en organisasjon eller etat eller en bedrift som gjennom tid har vist engasjement og jobbet for å gjøre livsforholdene for den skeive befolkningen i Tromsø bedre. Denne personen, organisasjonen eller bedriften skal ha vist en bevisst og inkluderende holdning overfor LHBT-personer i Tromsø og har gjennom dette bidratt til økt forståelse og bedrede forhold for den skeive befolkningen i Tromsø gjennom medmenneskelighet, kunnskap og bevissthet.

Det er styret i Tromsø Arctic Pride som nominerer kandidater. Styret er også åpent for forslag fra øvrige personer til kandidater. Styret i Tromsø Arctic Pride bestemmer hvem blant kandidatene som skal tildeles årets homofrydpris for Tromsø og skal utarbeide en skriftlig begrunnelse for tildelingen. Prisen deles ut av festivalsjefen i løpet av festivalen. Hvis styret et år ikke finner verdige kandidater, skal prisen ikke deles ut det året. Prisen kan også deles ut til kandidater posthumt. Homofrydprisen for Tromsø består i et diplom og med prisen skal det ligge en skriftlig begrunnelse for tildelingen. Prisen er ment som en æresbevisning fra Foreningen FRI Troms og Tromsø Arctic Pride.

Vinnere:
2018:
Troms Idrettskrets, Troms Fotballkrets og Tromsø Idrettsråd
2017: Bi Haavind, plan- og utviklingsleder i Tromsø kommune, Jarle Heitman (Tromsø Ap) og Ingrid Marie Kielland (Tromsø SV)
2016: Vegard Skogen, seksjonsoverlege Seksjon for infeksjonsmedisin, UNN Tromsø
2015: Ole-Gunnar Solheim, regionleder Amnesty Region Nord

Rekkefølgen for paraden

ArcticPride_Parade_Fest-2797.jpg

Her er rekkefølgen for årets parade. Oppmøte klokken 12:00 på Kongsbakken skole.

1. Ledelsen
2. Festivalstyret
3. Regnbueflagget
4. Studentblaaseorkæsteret Ompagniet
5. FRI – foreningen for kjønns- seksualitetsmangfold (Troms)
6. Skeiv Ungdom (Troms)
7. Forbundet for transpersoner
8. Amnesty International i Tromsø
9. HivNorge
10. Forsvaret
11. Velferden Skjold/Skjold militærleir
12. Prima assistanse og Norges handicapforbund
13. Turbojugend Tromsø
14. Troms fotballkrets
15. Tromsø svømmeklubb
16. Tromsø innebandyklubb
17. Clarion Hotel The Edge
18. Lugar 34, Circa og Presis Tapas
19. Norsk sykepleierforbund’s trommekorps
20. LO
21. Utdanningsforbundet Tromsø
22. Kulturbarnehagen Tromsø
23. Tromsø International School
24. Tvibit
25. Youth for Understanding
26. UIT - Norges Arktiske Universitet
27. Kirken på Pride
28. Arctic Pilot 2018
29. Kvinnefronten
30. TSI - Tromsøstudentenes idrettslag
31. Medisinernes Seksualopplysning (MSO Tromsø)
32. Jusshjelpa i Nord-Norge
33. Palestinakomiteens Ungdomsgruppe i Tromsø
34. Palestinakomiteen i Tromsø
35. Senterungdommen
36. Rød Ungdom/Rødt
37. Tromsø AUF
38. Tromsø AP
39. Tromsø Venstre
40. Tromsø SV
41. Grønn Ungdom
42. Miljøpartiet De Grønne Troms(ø)
43. Tromsø Høyre
44. Studentsamfunnet Driv
45. Ishavskraft AS
46. Frank lobo
47. Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø

Pride-priser på Lugar 34

Lugar 34.jpg

Hele festivaluken får du gunstige priser på mat og drikke på Lugar 34.

Også i år er Lugar 34 pridecafé under Tromsø Arctic Pride. Her kan du kose med sammen med andre pridedeltakere eller alene. Lugar 34 serverer kaffe og, vin, øl og drinker og har en del gode og velsmakende retter.

I tillegg er cafeen viden kjent for sine fantastiske kaker. Det er så vi nesten sier: “Delicious - and God help my waistline”!

Si at du deltar på Tromsø Arctic Pride når du bestiller så får du ekstra gode priser. Cafeen holder til i Storgata 34 midt i Tromsø sentrum.

Her skal paraden gå

  GJENNOM SENTRUM  : Paraden begynner på Kongsbakken og ender opp på Stortorget.

GJENNOM SENTRUM: Paraden begynner på Kongsbakken og ender opp på Stortorget.

Lørdag formiddag går den store pride-paraden. Meld deg og vennene dine på innen onsdag og sørg for at toget blir langt og fargerikt.

 Festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen i Tromsø Arctic Pride opplyser at festivalen har utsatt fristen for å melde større seksjoner på til paraden til onsdag 7. november klokken 16:00.

- Det har tatt litt tid før vi fikk den endelige ruten for paraden på plass. Derfor utsetter vi fristen med en dag, forteller Fredriksen. Han berømmer både Tromsø kommune og politiet i Tromsø for stor grad av fleksibilitet for å finne en god rute.

I fjor var det rundt 4000 mennesker som deltok i paraden, og festivalsjefen håper det blir minst like mange i årets parade. Det blir oppmøte i skolegården på Kongsbakken skole lørdag 10. november klokken og det er avmarsj klokken 13:00. Deretter går paraden sørover Skolegata og Jonas Lies gate til Muségata, ned Peder Hansens gate og inn i Strandgata forbi Nerstranda til Domkirken, så opp til Storgata og så enden den opp på Stortorget.

Fredriksen håper at så mange som mulig blir med i paraden. Han ber grupper over 6-8 stykker å melde seg på paraden slik at de kan få tildelt plass i toget. Enkeltpersoner og mindre grupper trenger ikke melde seg på. Påmelding skjer til arcticpride@foreningenfri.no.

- Ta med deg naboer, familie, kjæresten, familie, kolleger, idrettslaget ditt, syklubben, partiet, organisasjonen, bedriften, skolen, barnehagen og vennegjengen din og gjør Tromsø fargerikt og blir med på feiringen av mangfoldet, oppfordrer han.

Regnbueflagget til topps

Flagg04.jpg

Klokken 12 på festivalens første dag ble regnbueflagget heist av ordfører Kristin Røymo og festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.

Tromsø kommune er en av de kommunene i Norge som har i flaggreglementet sitt at det skal flagges med regnbueflagget utenfor rådhuset under hele prideuken. Dette reglementet ble endret ved et politiske vedtak i kommunestyret i Tromsø for et drøyt år siden.

Derfor var ordfører klar med regnbueflagget sammen med festivalsjefen på festivalens første dag. Flagget gikk rett til topps og skal henge der så lenge festivalen varer. Det er et tydelig tegn på at også Tromsø kommune deltar i feiringen av mangfoldet i Ishavsbyen.

Flagg02.jpg
Flagg01.jpg
Flagg05.jpg


Idrettspresidenten: - Viktig og riktig arbeid

 Fra venstre: Skuespiller Andreas Koschinski Kvisgaard, idrettspresident Tom Tvedt og produsent Maud M Jonassen.

Fra venstre: Skuespiller Andreas Koschinski Kvisgaard, idrettspresident Tom Tvedt og produsent Maud M Jonassen.

Idrettspresident Tom Tvedt var tydelig rørt etter å ha sett forestillingen ”Ingen er homo i 2. divisjon” under starten av Tromsø Arctic Pride fredag.

Idrettspresident Tom Tvedt tok turen til Alfheim Stadion fredag kveld da Tromsø Artic Pride tjuvstartet festivalen med å vise forestillingen ”Ingen er homo i 2. divisjon” av Andreas Koschinski Kvisgaard og Carl Morten Amundsen. Den henvender seg direkte til ungdom og tar opp det å være homofil – eller skeiv – i fotballen. Fredag ble forestillingen vist to ganger for fulle hus.

- Dette er riktig og viktig! Dere hører så veldig hjemme her, sa en rørt idrettspresident til skuespillerne og arrangørene etter å ha sett forestillingen, som ble vist i kantina på Alfheim Stadion.

Tom Tvedt berømmet skuespillerne Andreas Koschinski Kvisgaard og Peder Ulven og mente det er selvsagt at denne typen forestilling vises for idrettsungdom. Tvedt mente denne typen kunstneriske uttrykk bidrar positivt til å skape positive og inkluderende holdninger i idretten.

I forestillingen går man rett inn i tematikken med homofobi innen idretten og særlig i fotball. Andreas Koschinski Kvisgaard som spiller hovedrollen og som er medforfatter av teksten tok tid til en prat med publikum etter forestillingen. Det førte til en åpenhjertig og god samtale med publikum både om garderobekultur og aksept for skeive i idretten.

- Vi er klar over at det har vært en del homofobi i idretten. Men jeg føler meg overbevist om at teaterforestillingen som dette, med en så klart og tydelig budskap, bidrar sterkt i positiv retning i forhold til holdninger. Dette er en viktig forestilling og det er beundringsverdig at idretten i Troms arrangerer dette på egen hjemmebane, sier festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.

Rikholdig filmprogram under pride-festivalen

 Fra filmen “Everybody Talks About Jaime”

Fra filmen “Everybody Talks About Jaime”

Også i år viser Tromsø Arctic Pride en rekke kvalitetsfilmer med et skeivt tema. I år er det ikke mindre enn to premiere og flere klassikere.

Vi har en flott bukett av skeive filmer gjennom hele festivaluken. Fredag 2. november er det premiere på filmen ”Girl” på Fokus kino. 15-årige Lara skal bli ballerina, og trener knallhardt sammen med sine medstudenter. Samtidig gjennomgår hun en hormonbehandling, som skal lede opp mot en kjønnsbekreftende operasjon.

“Girl” er Cannes 2018s mest prisvinnende film med hele fire priser for beste debutfilm (Camera d'or), beste skuespiller i Un Certain Regard tildelt Victor Polster for rollen som Lara, Den internasjonale kritikerprisen Fipresci og Queer Palm for beste film med skeiv tematikk.

Den sagnomsuste musikalfilmen ”Everybody Is Talking About Jamie” får premiere tirsdag 7. November. Dette er filmatiseringen av musikalen som har tatt West End med storm. ”Everybody is Talking About Jamie” er basert på en sann historie og har vunnet flere priser og samlet fem stjerner fra flere kritikere.

Vi byr også på ”En fantastisk kvinne”. Det kulturelt konservative Chile utgjør rammen for dette utradisjonelle mellommenneskelige dramaet og dets trykkende, klaustrofobiske relasjoner. ”Velvet Goldmine” handler om hva som skjedde med Brian Slade. Mens glam-rocken herjet England var han en av de største, før han forsvant. Tilsynelatene ble han myrdet på scenen, men ryktene sa at det hele var en bløff.

Boys Don’t Cry” er en kontroversiell film som bygger på den sanne historien om Teena Brandon eller Brandon Teena som hun valgte å kalle seg. En ung kvinne som føler seg som en mann og gir seg ut for å være det. Det viser seg at valget hennes får katastrofale følger. I den bittersøte filmen ”Love, Simon” handler det om at alle fortjener en flott kjærlighetshistorie, men for Simon er det litt mer komplisert: ingen vet at han er homofil, og han har heller ingen anelse om hvem det er han har blitt forelsket i på nettet - bare at det er en som går på skolen hans. Det er ganske dramatisk i filmen ”Far From Heaven” for Cathy, som er den perfekte 50-tallshusmor og som lever det perfekte 50-tallsliv med sunne barn, fremgangsrik ektemann og sosial aktelse. Så overrasker hun sin mann Frank mens han har sex med en annen mann, og hennes ryddige tilværelse rakner i sømmene.

I tillegg ferier vi 20-årsjubileum til den svenske klassikeren ”Fucking Åmål” med to visninger. "Fucking Åmål" handler om hvor vondt det kan gjøre å være forelsket - og hvor fantastisk det også kan være.

Og fredag 9. november blir det stor feiring når klassikeren ”Rocky Horror Picture Show” vises på Storgata Camping.

The Villbergs byr på Live MakeUp-Tutorial

Makeup.jpg

The Villbergs: Live MakeUp-Tutorial

Vi har vært så heldig at The Villbergs vil ha en MakeUp-Tutorial med oss.
Det blir live, og med mulighet for å stille spørsmål underveis/etterpå. 
Mye av fundementet i dragsminke har også blitt populært for jenter, som for eksempel skyggelegging, highlighting og contouring.
Her kan alle lære noe!

Arrangeres i samarbeid med Tromsø Frisørlaug og Opplæringskontoret for frisørfag i nord.

Arrangementet er gratis for deltakere, men billetter må hentes via linken. Aldersgrense 16 år.

Første gang i Tromsø, bli med! Meld deg på her.

Om The Villbergs:
The Villbergs (tidligere kjent som Duo RAW) beskrives best som designere, muses, performere og globetrottere. “The couture creatures of the alternative world” befinner seg et sted mellom moteindustrien, den kunstneriske kulturscenen og klubbverdenen.

Med bakgrunn innen arkitektur, grafisk design, mønsterlaging, styling, sminke og mote, er de alltid kledd i sin egen design. Duoens visuelle konsept har utviklet seg til en unik visjon av alternativ couture og kunst. 

The Villbergs unike stilsans har resultert i samarbeider med noen av verdens ledende fotografer, stylister, brands og klubber. 
De har reist verden rundt og ledet eventer for David LaChapelle og Pat McGrath, vært i italienske Vogue, fotografert av Steven Klein, Mike Ruiz og Joakim Palm Karlsson, samarbeidet på prosjekter med Susanne Bartsch, World of Wonder productions, Pat McGrath og Bea Akerlund. 
De har også jobbet sammen med kjente designere som Bjørn Borg, Marco Marco, Atlantic leather og Bjorn Van Den Berg.

Unikt samarbeid mellom idretten og Arctic Pride

ingen er homo plakat m Ola Magnus.jpg

Tromsø Arctic Pride er stolt av å være på lag med idretten når vi går sammen om å få forestillingen ”Ingen er homo i 2. Divisjon” til Tromsø under festivalen.

Andreas Koschinski Kvisgaard og Carl Morten Amundsen har skrevet teaterstykket ”Ingen er homo i 2. divisjon”. Det henvender seg direkte til ungdom og tar opp det å være homofil – eller skeiv – i fotballen.

Bestill billetter her

Ensemblet har allerede spilt forestillingen på Den National Scene i Bergen, hvor Norsk Fotballforbund (NFF) kjøpte to hele forestillinger. Kort fortalt møter publikum karakteren Kristian Andersen som er fotballsupporter. Kristian er ute på foredragsturné og snakker om homofili i fotballen og hvorfor det er så vanskelig å stå frem som homofil dersom man er fotballspiller. Han er selv homo og lidenskapelig opptatt av klubben sin og av fotball.

Kristian forteller om en venn han har fra internett, men han kjenner ham ikke. Kristian kaller ham Ingen. Denne Ingen spiller i 2. divisjon, men hvem i all verden er han? I løpet av forestillingen kommer mer og mer frem om Ingen. Han er eksemplet på at det i alle fall finnes én homofil spiller i Norge: Ingen

Tromsø Arctic Pride går av stabelen for femte år på rad i år. Nå får vi ha med en teaterforestilling som handler om det å være homofil i fotballen. Temaet er toppaktuelt; så langt er det ingen i norsk fotball som er åpen om det å være skeiv.

Bestill billetter her

Tromsø Idrettsråd, Troms Fotballkrets og Troms Idrettskrets sa umiddelbart ja til å være med på samarbeidet med å få vist denne viktige teaterforestillingen i Tromsø under festivalen. Det betyr at en lang rekke idrettsungdommer får anledningen til å se forestillingen fredag 2. november på Alfheim Stadion. Takket være det gode samarbeidet med idretten i Tromsø, klarer vi å tilby dette som et gratis tilbud til ungdommen og det øvrige publikum som ønsker å se forestillingen.

- Det er svært viktig at vi får være på lag med idretten og at vi får vist denne forestillingen. Den bidrar positivt til et godt holdningsskapende arbeid hvor mangfold, toleranse og menneskelighet er i sentrum, sier festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen begeistret.

Extensive celebration of diversity

ArcticPride_Parade_Fest-2818.jpg

The second week of November Tromsø Arctic Pride will take place. Featuring a spectacular show with internationally acclaimed drag show star Willam from RuPaul’s Drag Race, a Queer Film Festival, Queer-punk Concert, debates and Queer Talk Show to mention but a few of the ingredients.

Tromsø Arctic Pride is the world's northernmost pride festival and it takes places 5-11. November. A whole week celebrating the diversity from morning to evening. You will find a wide range of offers regardless of gender, sexual orientation, age or heritage.

We kick the festival off a bit early this year: Friday, November 2, we feature a theater performance called "Nobody is gay in 2nd division" by Andreas Koschinski Kvisgaard and Carl Morten Amundsen. It addresses being queer in sports and football.

 

Queer movies
This year as well, we bring on a great bouquet of queer movies during the festival week, including "A Fantastic Woman", "Velvet Goldmine", "Boys Don’t Cry", "Love, Simon", "Far From Heaven" and the legendary musical movie "Everybody Is Talking About Jamie" will premiere during the festival . In addition, we are celebrating the 20th anniversary of the Swedish classic "Fucking Åmål" with two viewings.

Together with the Nordnorsk Kunstmuseum and Tvibit we will arrange a youth art workshop with the film maker, multimedia artist, researcher and musician Vivek Venkatesh in digital art for youth between 17 and 24 years. The result of this appears as a performance two days later on Tvibit. There will also be a queer punk when concert with the band Intetskjønn at Tvibit as a complementary concert for youngsters under 18.

 Tromsø photographer Eivind Hansen (25), raised in Tromsdalen and resident in London, shows pictures of trans women at Café G. - Trans women are exposed to much more violence than other women in the world. They are regularly killed because they dare to be themselves, he explains about the strong portraits.

 

Debates
Together with Amnesty, we arrange a debate on the situation of queers in different countries of the world. Author and journalist Pål Vegard Hagesæther will present and speak about his book "A journey to the Land of Homophobia”. Furthermore, we will also arrange a debate on all the different ways of organizing a family in today's society. A key question here is "What is a family?".

Skeivt Arkiv (Queer Archives) from the University of Bergen comes to Tromsø to tell the main features of the Northern Norway queer history up until today. In addition, attorney Halvor Frihagen gives a lecture on "Law for Queer Families". Frihagen is looking at family and inheritance law, what rights transgender have and explains whether legislation is different for queers than others.

 

Queer Sami Experiences
The program further features Queer Quiz, lectures on the highlights of queer literature, and the Tromsø Cathedral organizes a Rainbow Mass. There will also be a conversation with key politicians in the Sámi Parliament Runar Balto Myrnes, Anne Henriette Reinås Nilut and Mikkel Eskil Mikkelsen, called Queer Sami Experiences. All three are young, queer and open and great role models. They come to Tromsø Arctic Pride to talk about their experiences of growing up queer in small Sami communities and serving as open-minded Sami politicians.

 Friday features a gay talk show and a walk down the historical gay musical lane. There is more music when the band Intetskjønn enters Bastard Bar serving hard, cool queer-punk claiming their music will cure the world of transphobia, sexism and all evils surrounding us.

There will be a parade this year too! Last year, some 4,000 happy people gave color to downtown Tromsø on a cold November Saturday. This year we expect even more to take part. We encourage everyone; families, boyfriends, girlfriends, friends, coworkers, sports teams, companies, associations, political parties, neighbors, agencies, etc. to participate in the grand celebration of the diversity on Saturday November 10th. The parade begins at 13:00 (1 pm) from Kongsbakken School.

 

The show and party of all times
The festival ends Saturday night with a grand celebration at Clarion Hotel The Edge. Then Tromsø will host a show the city has never experienced before. The American drag star Willam, known from RuPaul's Drag Race, features a rewarding show. As a double bill, the Swedish performance group The Villbergs also brings on a spectacular costume and music show.

After the show, the giant PrideParty with the DJs Club Lollipop takes off, keeping you going a long way in the wee hours.

See the whole program at http://www.arcticpride.no/

Omfattende og variert feiring av mangfoldet

ArcticPride_Parade_Fest-2748.jpg

Om tre uker braker det løs med den femte utgaven av Tromsø Arctic Pride. Tidenes dragshow med RuPaul-stjerne Willam, regnbuemesse, omfattende filmfestival, queerpunk-konsert og debatter er noen av ingrediensene.

Når verdens nordligste pride-festival går av stabelen 5-11. november, byr vi på en drøy uke med feiring av mangfoldet fra morgen til kveld. Her finner du et bredt tilbud uavhengig av kjønn, legning, alder eller interesse. Her er både smalt og bredt.

Vi tjuvstarter riktignok festivalen litt i år: Allerede fredag 2. november starter vi opp i samarbeid med Tromsø Idrettsråd, Troms Fotballkrets og Troms Idrettskrets og viser teaterforestillingen ”Ingen er homo i 2. divisjon” av Andreas Koschinski Kvisgaard og Carl Morten Amundsen. Den henvender seg direkte til ungdom og tar opp det å være homofil – eller skeiv – i fotballen.

 

Skeive filmer
Også i år har vi en flott bukett av skeive filmer gjennom hele festivaluken. Vi by på blant annet ”En fantastisk kvinne”, ”Velvet Goldmine”, ”Boys Don’t Cry”, ”Love, Simon”, ”Far From Heaven” og den sagnomsuste musikalfilmen ”Everybody Is Talking About Jamie” får premiere under festivalen. I tillegg ferier vi 20-årsjubileum til den svenske klassikeren ”Fucking Åmål” med to visninger.

Tvibit er også i år en viktig samarbeidspartner og vi vil sammen med Nordnorsk Kunstmuseum arrangere en ungdomsledet kunst-workshop med filmskaperen, multimediakunstneren, forskeren og musikeren Vivek Venkatesh i digital kunst for ungdom mellom 17 og 24 år. Resultatet av dette vises som en performance to dager senere på Tvibit. Det blir også skikkelig queer-punk når vi inviterer gruppa Intetskjønn til gratiskonsert for ungdommer under 18 år på Tvibit.

Tromsø-fotograf Eivind Hansen (25), oppvokst i Tromsdalen og bosatt i London, viser bilder av transkvinner på Kafé G. – Transkvinner utsettes for mye mer vold enn andre kvinner i verden. De blir regelrett drept fordi de tør å være seg selv, forklarer han om de sterke portrettene.

 

Debatter
Vi samarbeider også i år med Amnesty som arrangerer debatt om situasjonen for skeive i forskjellige land i verden. Innleder er forfatter og journalist Pål Vegard Hagesæther har skrevet boken ”Skeiv ut: Reiser i homofobiens land”. Videre skal vi også arrangere en debatt om alle de ulike måtene å organisere en familie i dagens samfunn. Et sentralt spørsmål her er ”Hva er en familie?”.

Skeiv Arkiv fra Universitetet i Bergen kommer til Tromsø for å fortelle hovedtrekkene i den nordnorske skeive historien frem til i dag. I tillegg kommer advokat Halvor Frihagen og holder foredrag om ”Juss i skeive familier”. Frihagen ser på familie- og arverett, hvilke rettigheter transpersoner har og forteller om det finnes andre regler for skeive.

 

Skeive samiske erfaringer
Videre blir det skeiv quiz, foredrag om det beste av skeiv litteratur og i Tromsø Domkirke skal det også i år arrangeres regnbuemesse. Det blir også ”Skeive samiske erfaringer”. Runar Balto Myrnes, Anne Henriette Reinås Nilut og Mikkel Eskil Mikkelsen er alle sammen sentrale politikere på Sametinget. Alle tre er unge, skeive og åpne og flotte forbilder. De kommer til Tromsø Arctic Pride for å fortelle om sine erfaringer med å vokse opp som skeiv i små samiske miljøer og å virke som åpne skeive samiske politikere.

Det blir skeivt talkshow og musikalsk mimrestund med fokus på skeive artister. Mer musikk blir det når vi sammen med Bastard Bar arrangerer heftig queer-punk-konsert med gruppa Intetskjønn som med sin musikalske mirakelkur vil de helbrede verden for transfobi, sexisme og alle kjipe normer rundt oss.

I år blir det selvsagt parade! I fjor var det drøyt 4000 glade mennesker som satte farge på Tromsø sentrum en kald november-lørdag. I år regner vi med at det kommer enda flere. Vi oppfordrer alle; familier, kjærester, venner, kollegaer, idrettslag, bedrifter, foreninger, politiske partier, naboer, etater og så videre til å delta i en heidundrandes feiring av mangfoldet lørdag 10. november med avmarsj klokken 13:00.

 

Tidenes show og fest
Festivalen avsluttes lørdag kveld med storstilt feiring på Clarion Hotel The Edge. Da får Tromsø et show byen aldri har opplevd maken til før! Den amerikanske dragstjernen Willam, kjent fra RuPaul’s Drag Race byr på et forrykende show hvor kommentarene fyres av som mitraljøser. Samtidig kommer også den svenske performance-gruppen The Villbergs og gir et spektakulært kostyme- og musikkshow.

Kvelden avsluttet med et gigantisk PrideParty med DJene Klubb Lollipop som holder det gående ti langt ut i de små timer.

Se programmet på www.arcticpride.no

Vant billetter til PrideShowet

 VINNERE: f.v. Magnus Alfonso Løvli, Helene Mari Vestad, Kristina Nyvoll Pedersen og Malin Cecilie Karlsen.

VINNERE: f.v. Magnus Alfonso Løvli, Helene Mari Vestad, Kristina Nyvoll Pedersen og Malin Cecilie Karlsen.

Denne glade gjengen vant billetter til det store PrideShowet med Willam og The Villberg. Nå gleder de seg skikkelig.

Den siste måneden har Tromsø Arctic Pride arrangert en konkurranse på Facebook om å vinne billetter til det store PrideShowet på Hotel The Edge lørdag 10. november. Nå er de heldige vinnerne trukket ut, og det var fire glade mennesker som besøkte Tromsø Arctic Pride på stand på Nerstranda Senter lørdag formiddag for å hente billettene sine.

Kjøp billetter her

- Dette er bare kjempeartig. Så gøy!, utbryter Kristina Nyvoll Pedersen når hun har blitt trukket ut til å inviterer med seg tre venner på showet.

- Jeg har jo fulgt med på RuPaul’s Drag Race på tv og kjenner godt til Willam. Jeg gleder meg skikkelig til å se ham live, forteller hun.

De andre vennene er veldig glad for å bli invitert med. De har også fulgt med på RuPaul og kjenner til den rebelske artisten Willam.

Les om showet her

- Det blir nok et heftig show kan jeg tenke meg, sier Magnus.

Ingen av vennene har sett William live før og nå gleder de seg stort. Det gjør de også til å se den svenske draggruppa The Villbergs som har performance show samtidig. De mener denne gruppa ser spennende ut og gleder seg til det også.

Kjøp billetter her

Intetskjønn spiller på Bastard

Intetskjønn.jpg

Det blir rå og hard queerpunk når Intetskjønn kommer til Tromsø Arctic Pride. De lover et sceneshow du aldri har sett maken til.

Som en eksploderende menskropp spyr Intetskjønn sin mistro til heteronormativiteten gjennom skriking, dansing og aggressiv queerpunk. Med sin musikalske mirakelkur vil de helbrede verden for transfobi, sexisme og alle kjipe normer rundt oss. Dette gjør de med låter om å knuse patriarkatet, bryte det binære kjønnssystemet og suge ti pikk om dagen i ti år. Alt som er dritt skal angripes, vrenges og henges opp på veggen – kanskje til og med du.

Vær forberedt på hard, skeiv og superenergisk queerpunk, la hodet bange og hiv deg med. Dette blir gøy!

Billetter kjøper du her

Clarion Hotel The Edge er hovedpartner for festivalen

 Fra venstre: Hotel Manager Marianne Høybakk, hotelldirektør Øyvind Alapnes og festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen. Foto:Clarion.

Fra venstre: Hotel Manager Marianne Høybakk, hotelldirektør Øyvind Alapnes og festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen. Foto:Clarion.

Når Tromsø Arctic Pride skal arrangeres for femte år på rad, er det med Clarion Hotel The Edge som hovedpartner. For hotellet er det viktig å markere mangfold og at det er rom for alle.  
-­‐ Hos oss er det rom for alle. Vi tror på mangfold og at man har behov for alle regnbuens farger og ulikheter for å lykkes, både som selskap og i et samfunn. Våre gjester er også ulike, sier Øyvind Alapnes som er direktør for Clarion Hotel The Edge i Tromsø. 
-­‐ Vi gleder oss til å være en del av Tromsø Arctic Pride i november, tilføyer han. 

Ett steg opp
-­‐ Det samarbeidet vi har fått med Clarion gjør at vi kan videreføre festivalen i den retningen den har tatt de siste årene. Dette legger til rette for at vi kan ta det nødvendige steget opp, sier festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen. 
Han legger til at samarbeidet med Clarion er av stor betydning. 
-­‐ En viktig del er det økonomiske. Men vel så viktig er symbolverdien av samarbeidet. At en stor hotellkjede går inn i dette viser hvor viktig arbeid festivalen driver med.  

Holdningsvalg
Han mener Clarion har tatt et holdningsvalg ved å støtte pridefestivaler flere steder og beskriver det som beundringsverdig.  
-­‐ Det er flere bedrifter ved de øvrige pridefestivalene i landet som har sett verdien av å vise hvilke holdninger egen bedrift står for ved å støtte pride. Clarion går nå fremst i rekken av forhåpentligvis flere andre bedrifter i Tromsø, avslutter festivalsjefen. 
Tromsø Arctic Pride setter også pris på å ha Tromsø Sentrum AS med på laget som samarbeidspartner og tilrettelegger. Gjennom dette samarbeidet viser festivalen enda tydeligere at den er en sentrumsfestival, og ønsker i samarbeid med alle andre aktører i Tromsø sentrum å skape liv, farge og varme i en kald novemberuke. 

Vellykket festivaluke med med firedoblet deltakelse

ArcticPride_Parade_Fest-2850.jpg

Den fjerde versjonen av Tromsø Arctic Pride ble en umiddelbar suksess med rekordmange deltakere.

Årets program var både bredere og mer omfattende enn tidligere år, og publikum har strømmet til de ulike arrangementene. På menyen har det vært filmfestival, debatt, informasjonsmøter, MGP-quix, stort Pride Party og rekordstor parade med 4000 deltakere.

- Vi er svært fornøyd med årets festival og jeg vil rette en stor takk til alle dem som har deltatt på de forskjellige arrangementene, sier en fornøyd festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.

Han legger til at det er ekstra gledelig at så mange unge mennesker har deltatt. 

- Det er veldig å positivt å se at så mange ungdommer og unge voksne var med på å gjøre festivalen så vellykket. Dette gir oss ekstra vilje til å lage en enda bedre festival neste år. Nå håper jeg mange melder seg på og vil være med på å lage festival andre uken av november 2018, sier han. 

Rekordoppslutning for paraden

 Rundt 4000 mennesker deltok i paraden. Foto: Lars Åke Andersen.

Rundt 4000 mennesker deltok i paraden. Foto: Lars Åke Andersen.

Årets parade hadde en firedobling fra året før i antall deltakere da rundt 4000 feststemte og fargerike mennesker gikk gjennom gatene i Tromsø sentrum.

Aldri før har så mange mennesker gått i parade i Tromsø. I 2016 deltok 1020 mennesker mens årets parade hadde 4000 deltakere.

- Det er helt utrolig og fantastisk gledelig. Dette viser at Tromsø verdsetter mangfoldet og anerkjenner at det å elske er en menneskerett, sier festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.

Det var stor fantasi og virkelig fargerikt da deltakerne gikk gjennom Tromsø sentrum. Mange hadde kledd seg i flotte kostymer og fantasien boblet i toget, og smilene satt løst. Til tross for en rekke gravearbeider i sentrum, klarte blant annet Tromsøtamburene å lede toget trygt gjennom sentrum.

Begeistret ordfører
- Jeg er kvinne, jeg er 44 år, jeg er ordfører og jeg er lesbisk!

Slik åpnet ordfører Kristin Røymo sin entusiastiske tale til publikum på Stortorget. Hun fortalte om sine egne erfaringer med å komme ut og det å bli truet fordi hun er lesbisk. Hun pekte på at vi i dag er kommet langt i forhold til aksept og respekt overfor skeive, men erkjenner at det er et godt stykke igjen å gå.