Elsk uten redsel – lev med hele deg

gay-marriage.jpg

Har du noen gang tenkt på hvordan livet ville være hvis du ikke kunne vise kjærligheten din for andre?

Du ser dem over alt: De unge og nyforelskede, de voksne og samstemte, de eldre og fortrolige. Menn og kvinner som viser sin kjærlighet i dagslys, som ruller forbi i kino- og TV-reklamene, som fyller romanene og filmene. De elsker hverandre og viser sin kjærlighet så alle kan se.

Bakenfor har du de to guttene eller de to kvinnene som ikke viser sin kjærlighet for all verden. De tør ikke, men elsker hverandre minst like høyt.

Tromsø Arctic Pride skal arrangeres for fjerde gang i perioden 4-12. november.  I den forbindelse skal vi arrangere en konkurranse/utstilling for skrivende og utøvende kreative personer i Tromsø-området hvor temaet er «Fryktløs kjærlighet».

Med denne konkurransen og utstillingen vil vi rette oppmerksomhet mot hvor viktig det er for enkeltmennesket å kunne oppleve fryktløs kjærlighet, uavhengig av legning eller kjønnsidentitet. For å kunne bygge en trygg og full identitet, er det viktig at historiene om ulike kjærlighetsformer kommer til overflaten. Denne utstillingen/konkurransen skal bidra til at flere skeive står fritt til å leve fulle og hele liv – her i nord.

Vi ønsker bidrag særlig fra unge folk i Tromsø-regionen, men oppfordrer også andre aldersgrupper til å bidra med verk som omhandler fryktløs kjærlighet. Vi henvender oss til to hovedgrupper utøvere av kreative personer:

1) Personer som i tekstform berører temaet «Fryktløs kjærlighet» og

2) Personer som i øvrige kunst- og uttrykksformer (f.eks. foto, maleri, skulptur, håndverk, tekstil og lignende) berører temaet «Fryktløs kjærlighet».

De innsendte arbeidene skal vises på en utstilling på Tvibit i forbindelse med vår festival i november. Vi skal også ha en jury som kårer de beste bidragene i de to hovedgruppene av arbeider. Målet er å premiere de beste bidragene.

Det du trenger å gjøre, er å sende tekstbidrag til oss på e-post. Hvis du har andre typer bidrag sender du oss en epost om hva dette er og eventuelt legger med et bilde.

Fristen for å sende inn bidrag er 15. oktober. Men ta gjerne kontakt med oss før det slik at vi kan forberede oss i forhold til utstilling og presentasjon. Den historien du vil fortelle eller det du ønsker å formidle trenger ikke være selvopplevd.

Bruk fantasien og sett i gang allerede nå. Påmelding til arcticpride@foreningenfri.no.

 

Lag det kuleste innslaget i paraden

Bli med i paraden 11. november! I år skal vi slå rekorden på 1020 deltakere. Alle farger, kjønn og filer er velkommen.

Vi oppfordrer alle lag, foreninger, politiske partier, bedrifter, offentlige etater, barnehager, skoler, idrettslag, trossamfunn, vennegjenger, enkeltpersoner, klubber, band, syklubber etc til å feire mangfoldet i Tromsø.

Bruk fantasien og lag den kuleste seksjonen i paraden!

God jul og godt nytt år!

Tromsø Arctic Pride vil takke alle gode venner og samarbeidspartnere for at årets festival ble en stor suksess. I år hadde vi flere deltakere enn noen gang å årets parade hadde rekordmange deltakere med over ett tusen mennesker.

Vi ønsker dere alle en riktig god jul og et godt nytt år, og håper vi sees igjen i Tromsø 4-12. november 2017.

Tromsø Arctic Pride wants to thank all good friends and partners for making this year’s festival a huge hit. This year there were more participants than ever before and the turnout for the parade was record high with more than one thousand people.

We wish you all a very merry Christmas, happy holidays and a happy new year. We really hope to see you again in Tromsø November 4-12 2017.

Velkommen til Tromsø Arctic Pride 2017!

Fra paraden. Rekordmange mennesker deltok.

Fra paraden. Rekordmange mennesker deltok.

Festivalen i 2016 ble en ubetinget suksess med rekordoppslutning. Nå jobber vi for å gjøre festivalen i 2017 vel så bra. 

Allerede nå må du sette av datoene: 4 - 12. november 2017, og stedet er selvfølgelig Tromsø. Da går verdens nordligste pride-festival av stabelen for fjerde gang. 

Suksess
Festivalen i 2016 ble en stor suksess med rekordstor oppslutning. Startskuddet gikk lørdag 5. november med kickoff-fest på Kurant hvor vi hyllet den jamaicanske og karibiske danseformen Dancehall og herlig musikk fra to heftige DJs.

- Jeg er kjempefornøyd med årets festival og ser frem til å at vi skal lage en enda bedre festival i 2017, sier festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.

Mandag var den offisielle åpningen samt åpningen av kunstutstillingen “Mangfold & Identitet” Tvibit. Der ble også årets Homofrydpris delt ut til seksjonsoverlege på UNN, Vegard Skogen. Samme kveld startet filmfestivalen med med skeive filmer.

Åpningskonsert på Tvibit

Åpningskonsert på Tvibit

Viktig samarbeidspartner
Tvibit var åsted for en rekke av arrangementene for årets festival. Blant annet ble årets debatt, i år om skeive flyktninger, arrangert der. Amnesty region Nord hadde invitert et spennende panel og debatten gikk godt. 

Onsdag holdt lege og sexolog Haakon Aars foredrag om seksualitet, nytelse, følelser og fantasier og helsesøster Ingun Wik snakket om kjønn og identitet. Og bandene Leafpile og Green Lake holdt konsert på Tvibit. Ungdomshuset Tvibit har vært en viktig og verdifull samarbeidspartner hele uken for Tromsø Arctic Pride.

Nordnorsk Kunstmuseum bød på spesialomvisning av utstillingen “Myk marmor” som viser Håkon Anton Fargerås’ marmorskulpturer. I tillegg kom Runar Jordåen fra Skeivt Arkiv i Bergen og fortalte om den første norske homoromanen “Odd Lyng”, som Alta-forfatteren Alf Martin Jæger skrev i 1924.

Stunt-konsert
Festivalen fikk en veldig hyggelig overraskelse da det viste seg at Valkyrien Allstars heiv seg rundt og bød på improvisert konsert på Circa torsdagskvelden.  Det ble kjempestemning på Circa og Valkyrien Allstars spilte mye musikk fra sitt nye album “Prøv å si noe til meg nå”. De holdt det gående i to timer og hadde ikke mindre enn fem ekstranumre før de gikk av scenen.

Valkyrien Allstars på Circa

Valkyrien Allstars på Circa

Filmfest
Filmfestivalen på Verdensteatret ble toppet fredag kveld med visning av filmen “The Birdcage” etterfulgt av en heidundrandes fest med DJ Beisfjord og stor grad av glam og glitter i kafeen etter filmen.

I tillegg var det hyggelig lørdag formiddag på Tromsø bibliotek da de bød på høytlesning av skeiv barne- og ungdomslitteratur.

Et laaaaangt tog
I år var det andre gang det ble arrangert parade gjennom Tromsøs gater. I 2015 var det 320 mennesker som deltok i toget, i sur vind og horisontalt snøfokk. I år, derimot, hadde antallet blir deltakere økt med 700 mennesker! I alt 1020 fargerike mennesker deltok i toget som gikk gjennom byens hovedgate for å feire mangfoldet i Tromsø,

Bredden og fargeskalaen i årets parade var enorm, stemningen var på topp og publikum som sto og så på opptoget hilste med blide smil og glade tilrop. Toget tok en liten pause på Stortorget før det fant frem til endestasjonen på Tvibit. Det formelig tøyt inn med folk i kafeen på Tvibit, og det neppe har vært så mange mennesker inne i kafeen på en gang før.

Mange lag og organisasjoner deltok i paraden

Mange lag og organisasjoner deltok i paraden

Den store pride-festen
Lørdag kveld var det duket for den store pride-festen, som også i år ble holdt i Teaterkafeen på Hålogaland Teater. Espen Bråten Kristoffersen and the Divas hadde først flott konsert med sanger av de store divaene, med hovedvekt på Judy Garland, som fikk selskap av blant annet Beyoncé og Robyn.

Etter konserten ga DJ-dueon Stenersen (Erling Falch og Knut Sætre) seg i kast med å snurre plater. De sørget for at folk danset seg langt inn i de små nattetimer og sikret at årets fest ble en stor suksess.

Nå starter arbeidet med å planlegge neste års festival. Velkommen skal du være!

 

Over 1000 mennesker i paraden

I alt 1020 mennesker deltok i paraden gjennom Tromsø sentrum lørdag formiddag. Det er mer enn tredobling fra fjoråret.

Rekorden fra i fjor ble slått ettertrykkelig under årets parade. I 2015 var det 320 som deltok i den første paraden noen gang i Tromsø. I år var antallet økt med 700. På det lengste fylte toget opp hele Storgata fra Grand-hjørnet til forbi Rødbanken.

- Dette er over all forventning og er bare utrolig artig, sier en fornøyd festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.

* Se bilder fra festivalen

Han legger til at han er spesielt glad for at det var et så variert og fargerikt tog i år.

- Det var folk i alle aldre og alle kjønn og legninger, nettopp slik det skal være. Dette er vår store mulighet til å feire mangfoldet i Tromsø, legger han til.

Det lange toget endte opp på Tvibit, hvor folk kunne få igjen varmen med en kopp solbærtoddy og regnbuekake. Leder av Foreningen FRI, Ingvild Endestad holdt tale og uttrykte stor glede over Tromsø Arctic Pride.

- I dag har nynazister over hele Nord-Skandinavia samlet seg til parade i Nord-Sverige. De klarte så vidt å samle 500 mennesker. Vi klarte over 1000. Det er stort, sier hun.

Stor stemning på Pride-festen

Pride-festen på lørdag ble en stor suksess med flott konsert med Espen og Divaene og platesnurring med DJ Stenersen.

Espen Bråten Kristoffersen og musikerne Ole Morten Indigo Lekang, Kent Robin Nilsen og Halvard Bruvoll skapte flott stemning da de hadde konsert som første del av pride-festen. Vokalist Espen Bråten Kristoffersen bød på en bred og variert meny av sanger Judy Garland pleide å synge og som er gjort udødelig gjennom den gamle filmdivaen.

* Se bilder fra festivalen

I tillegg spille Espen og Divaene sanger av Robyn og Rhianna og fikk folk i godt festhumør.

Etter konserten snurret DJ Stenersen, som består av Erling Falch og Knut Sætre plater fra det salige 1980-tallet og 1990-tallet slik at de aller færreste klart å å holde dansefoten stille. Teaterkafeen ble for anledningen omgjort til et fargerikt og humørfylt diskotek og folk holdt det gående til vel over stengetid.

Velkommen til den store Pride-Festen!

Den store Pride-Festen finner sted i Teaterkafeen på Hålogaland Teater i år som i fjor. I år har vi gleden av å presentere Espen Bråten Kristoffersen med band. 

De har satt sammen et spesielt program for Tromsø Arctic Pride hvor de hyller JUDY GARLAND og andre store divaer som BEYONCE og ROBYN.

En av verdens mest legendariske artister er sangeren og skuespilleren Judy Garland. Nå skal hun hylles i konserten Espen Elsker Judy. Med de beste låtene fra Garlands konsert i Carneige hall i 1961 og noen av Espens egne erfaringer som fan av Judy Garland (som kan være utfordrende når resten av guttegjengen digger fotball) ligger alt tilrette for en festkveld til ære for dama med de røde rubinskoene. Dama som har betydd og alltid vil bety mye for flere generasjoner skeive over hele verden. 

Espen har i flere år hatt stor suksess med showet Espen elsker Judy. I anledning Tromsø Arctic Pride har han satt sammen en spesielt program hvor han og bandet også hyller andre store divaer. Bandet er håndplukket fra Tromsø og består av Hallvard Bruvoll, Kent-Robin Nilsen og Ole-Morten Indigo Lekang.

 Espen er skuespiller og musikalartist og har gjort store roller på flere scener i Norge. Han har medvirket i forestillinger som: Den glade enke, Spelemann på taket, Cabaret, Grease, Spring Awakening, Kalenderpikene, Det lykkelige valg m.fl.

Her i Tromsø har han stått på scenen i Et juleeventyr og Trollmannen fra Oz. Funfact: Espen er stemmen til Klatremus i Hakkebakkeskogen-filmen som har premiere 1 juledag!

På konserten vil du få høre låter som Somewhere over the rainbow, San Fran, You're nearer, Puttin on the Ritz, og mange flere i spreke arrangement. 

Og denne kvelden får vi også noen låter fra artister som kanksje kan kalles for nåtidens Judy Garlands? Det er tross alt pride!!!

Len deg tilbake, ta deg en drink, og nyt classy, jazzy musikk som en opptakt til kveldens store fest. Etter konserten kaster DJ-duoen Stenersen (Erling Falch og Knut G. Sætre) over spakene og sørger for knall stemning og full dansefot langt ut i de små timer. 

cc 150,-

Finn frem det fjongeste du har

Vi lager skikkelig filmfest sterkt inspirert av filmen “The Birdcage” (I lånte fjær) og hygger oss med fine folk, herlig DJ og sprudlende bobler.

Som del av mini-filmfestivalen under Tromsø Arctic Pride har vi gleden av å vise den hysteriske komedien “The Birdcage” med Robin Williams, Nathan Lane og Gene Hackman i hovedrollene. Denne filmen fra 1996 er basert på den franske filme “La Cage aux Folles” fra 1978, men nå er handlingen lagt til Miami. Det skjer klokken 18:00 fredag 11. november på Verdensteatret.

Her er det duket for store latterbrøl, hevede øyebryn, høye hvin, flott musikk, og en ustyrtelig morsom historie - alt gjort på en gjennomført camp måte. Dette skal bli opptakten til en fest hvor vi feirer oss selv og Tromsø Arctic Pride, og vi oppfordrer folk til å kle seg flott, lekkert og fjongt - alt i tråd med filmen.

DJ jeff Colby sørger for gull og glitter-musikk som setter oss i fantastisk stemning og alle med billett til filmen får sprudlende bobler til en hyggelig pris. Bli med på en fantastisk fest, som også blir et morsomt vorspiel til lørdagens store Pride Party i Teaterkafeen på Hålogaland Teater.

Valkyrien Allstars med pop up-konsert på Tromsø Arctic Pride

Tromsø Arctic Pride er utrolig stolt over å komme med en stor overraskelse. Torsdag 10. november spiller VALKYRIEN ALLSTARS pride-konsert på Café Circa i Tromsø klokken 22:00.

- Da vi fikk høre at det er pridefestival i Tromsø nå fikk vi veldig lyst til å spille konsert i Tromsø, forteller frontfigur og vokalist i Valkyrien Allstars, Tuva Syvertsen til Tromsø Arctic Pride.

Og på kort varsel klarte bandmedlemmene i Valkyrien Allstars, Øyvind A Sjøvoll på Café Cirka og festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen i Tromsø Arctic Pride å få til konserten som, sogår av stabelen allerede i morgen klokken 22 på Café Circa.

Valkyrien Allstars kommer til å spille en god del musikk fra sitt nye album «Prøv å si noe til meg nå» i tillegg fra deres store meny av kjente og kjære sanger.

- Hver gang vi har konsert prøver vi å gjøre noe som gjør akkurat den konserten litt spesiell og ulik de andre konsertene, forklarer Magnus Larsen jr.

- Og jeg lover at vi skal lage en konsert som det skeive publikumet og andre vil sette pris på, forteller vokalist Tuva Syvertsen, som selv er åpen lesbe.

Festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen er veldig glad for at at denne konsert kommer i stand.

- Det er en virkelig stor glede å få Valkyrien Allstars til Tromsø Arctic Pride og vi er veldig glad for at de har snudd på flisa og får i stand en konsert på så kort tid, sier Fredriksen.

Konserten spilles på Café Cirka torsdag 10. november klokken 22:00. Lokalet åpner klokken 20 og billetter til konserten selges i døra til kroner 200.

Homofrydprisen til Vegard Skogen

På første dag av festivalen Tromsø Arctic Pride ble Homofrydprisen 2016 tildelt seksjonsoverlege på UNN, Vegard Skogen.

Homofrydprisen er den største æresbevisningen som deles ut av Tromsø Arctic Pride. I år går prisen til seksjonsoverlege Vegard Skogen på Seksjon for infeksjonsmedisin på Universitetssykehuset i Tromsø. Han får prisen for sitt mangeårige engasjement for å sikre den skeive befolkningen i Tromsø og Nord-Norge et godt og trygt helsetilbud.

I juryens begrunnelse heter det at Skogen i mange år har gått langt ut over det en kan forvente for å bistå den skeive befolkningen i Tromsø og Nord-Norge som er rammet av hiv-infeksjonen.

- Gjennom flere år har Vegard Skogen vært en uredd stemme for skeive som lever med hiv-viruset. Han har alltid møtt sine pasienter med stor respekt og omtanke. Hans direkte væremåte skaper trygghet hos pasientene og han gir rikelig med viktig informasjon, heter det videre.

Anerkjent
Vegard Skogen er i dag en av landets fremste eksperter på hiv-infeksjon og aids. Hans kunnskap om teamet er ettertraket både nasjonalt og internasjonalt og han er hyppig brukt som foreleser.

- Det er en stor glede å dele ut denne æresbevisningen til en sann ildsjel. Det er ikke veldig ofte at mennesker rammet av hiv-infeksjonen blir møtt med den varmen, omtanken og respekten som Vegard Skogen utviser. Derfor er det helt naturlig å gi denne prisen til ham, sier festivalsjef for Tromsø Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen.

Russland
Fredriksen fremholder også det enestående arbeidet Skogen gjennom mange år har gjort i forhold til hiv-positive pasienter i Nordvest-Russland.

- Her jobber Skogen under til dels håpløse forhold, men han gjør en uvurderlig innsats. Forholdene i Russland for skeive, og for hiv-positive i særdeleshet, er forferdelige. Men det stopper heldigvis ikke Skogen, utdyper han.

Homfrydprisen består i et diplom og ble utdelt av festivalsjefen under en seremoni på ungdomshuset Tvibit mandag ettermiddag.

 

Tidligere vinnere:
2016: Vegard Skogen, seksjonsoverlege Seksjon for infeksjonsmedisin, UNN Tromsø
2015: Ole-Gunnar Solheim, regionleder Amnesty Region Nord

 

Statutter for Homofrydprisen
Homofrydprisen for Tromsø skal deles ut under Tromsø Arctic Pride.

Prisen deles ut til en eller flere personer, en organisasjon eller etat eller en bedrift som gjennom tid har vist engasjement og jobbet for å gjøre livsforholdene for den skeive befolkningen i Tromsø bedre. Denne personen, organisasjonen eller bedriften skal ha vist en bevisst og inkluderende holdning overfor LHBT-personer i Tromsø og har gjennom dette bidratt til økt forståelse og bedrede forhold for den skeive befolkningen i Tromsø gjennom medmenneskelighet, kunnskap og bevissthet.

Det er styret i Tromsø Arctic Pride som nominerer kandidater. Styret er også åpent for forslag fra øvrige personer til kandidater. Styret i Tromsø Arctic Pride bestemmer hvem blant kandidatene som skal tildeles årets homofrydpris for Tromsø og skal utarbeide en skriftlig begrunnelse for tildelingen. Prisen deles ut av festivalsjefen i løpet av festivalen. Hvis styret et år ikke finner verdige kandidater, skal prisen ikke deles ut det året. Prisen kan også deles ut til kandidater posthumt. Homofrydprisen for Tromsø består i et diplom og med prisen skal det ligge en skriftlig begrunnelse for tildelingen. Prisen er ment som en æresbevisning fra Foreningen FRI Troms og Tromsø Arctic Pride.

Sårbare og skeive flyktninger

Velkommen til debatt om unge og skeive på flukt fra sine hjemland. Hvordan tar vi imot unge flyktninger som flykter både fra krig og elendighet, men også fra et liv hvor de ikke kan leve ut sin kjærlighet?

Vi møter en ung syrisk mann som har flyktet til Norge. Etterpå blir det debatt med representanter fra Amnesty, de politiske partiene i Tromsø og en Støttegruppa i Tromsø. Debatten er i regi av Amnesty Nord-Norge.

Møt Raed Basha som kom til Norge i samtale med regionleder Ole-G. Solheim, Amnesty. Det blir innlegg ved Beate Ekeløve Slydal, rådgiver i Amnesty International og Hanne Stenvaag, Støttegruppa for asylsøkere i Tromsø

Debattdeltagere:
Anni Skogman, gruppeleder Tromsø FrP, Jarle Heitmann, gruppeleder Tromsø ApBeate Slydal, Amnesty og Hanne Stenvaag, Støttegruppa for asylsøkere i Tromsø

Debattleder er Susanne Demou Øvergaard, generalsekretær i Skeiv verden.

Debatten er åpen og gratis for alle.

Musikalsk innslag

Kick off-party på Kurant

Kick off.jpg

For andre år på rad er Tromsø Arctic Pride kick off-party på Kurant. I år hyller vi danseformen DANCEHALL med sine jamaicanske og karibiske røtter samt sine skeive skjæringspunkter.

Festen er kuratert av IMA READ, Tromsøs interseksjonelle kunstnerkollektiv for queer feminisme, anti-rasisme og interseksjonell politikk. 

DJs, LIVE PERFORMANCES og VIDEOINSTALLASJONER

*********

22:00 - 03:00

DJ BRIGHT EYES (osl) 
DJ KOLLEKTIVET GYMMEN (osl) 
LIVE PERFORMANCE
VIDEOINSTRUKS av TUS
VIDEO PROGRAM av IMA READ

Pride-cocktail FADE av IMA READ


cc 100 kr