Intetskjønn spiller på Bastard

Intetskjønn.jpg

Det blir rå og hard queerpunk når Intetskjønn kommer til Tromsø Arctic Pride. De lover et sceneshow du aldri har sett maken til.

Som en eksploderende menskropp spyr Intetskjønn sin mistro til heteronormativiteten gjennom skriking, dansing og aggressiv queerpunk. Med sin musikalske mirakelkur vil de helbrede verden for transfobi, sexisme og alle kjipe normer rundt oss. Dette gjør de med låter om å knuse patriarkatet, bryte det binære kjønnssystemet og suge ti pikk om dagen i ti år. Alt som er dritt skal angripes, vrenges og henges opp på veggen – kanskje til og med du.

Vær forberedt på hard, skeiv og superenergisk queerpunk, la hodet bange og hiv deg med. Dette blir gøy!

Billetter kjøper du her

Clarion Hotel The Edge er hovedpartner for festivalen

  Fra venstre: Hotel Manager Marianne Høybakk, hotelldirektør Øyvind Alapnes og festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen. Foto:Clarion.

Fra venstre: Hotel Manager Marianne Høybakk, hotelldirektør Øyvind Alapnes og festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen. Foto:Clarion.

Når Tromsø Arctic Pride skal arrangeres for femte år på rad, er det med Clarion Hotel The Edge som hovedpartner. For hotellet er det viktig å markere mangfold og at det er rom for alle.  
-­‐ Hos oss er det rom for alle. Vi tror på mangfold og at man har behov for alle regnbuens farger og ulikheter for å lykkes, både som selskap og i et samfunn. Våre gjester er også ulike, sier Øyvind Alapnes som er direktør for Clarion Hotel The Edge i Tromsø. 
-­‐ Vi gleder oss til å være en del av Tromsø Arctic Pride i november, tilføyer han. 

Ett steg opp
-­‐ Det samarbeidet vi har fått med Clarion gjør at vi kan videreføre festivalen i den retningen den har tatt de siste årene. Dette legger til rette for at vi kan ta det nødvendige steget opp, sier festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen. 
Han legger til at samarbeidet med Clarion er av stor betydning. 
-­‐ En viktig del er det økonomiske. Men vel så viktig er symbolverdien av samarbeidet. At en stor hotellkjede går inn i dette viser hvor viktig arbeid festivalen driver med.  

Holdningsvalg
Han mener Clarion har tatt et holdningsvalg ved å støtte pridefestivaler flere steder og beskriver det som beundringsverdig.  
-­‐ Det er flere bedrifter ved de øvrige pridefestivalene i landet som har sett verdien av å vise hvilke holdninger egen bedrift står for ved å støtte pride. Clarion går nå fremst i rekken av forhåpentligvis flere andre bedrifter i Tromsø, avslutter festivalsjefen. 
Tromsø Arctic Pride setter også pris på å ha Tromsø Sentrum AS med på laget som samarbeidspartner og tilrettelegger. Gjennom dette samarbeidet viser festivalen enda tydeligere at den er en sentrumsfestival, og ønsker i samarbeid med alle andre aktører i Tromsø sentrum å skape liv, farge og varme i en kald novemberuke. 

Vellykket festivaluke med med firedoblet deltakelse

ArcticPride_Parade_Fest-2850.jpg

Den fjerde versjonen av Tromsø Arctic Pride ble en umiddelbar suksess med rekordmange deltakere.

Årets program var både bredere og mer omfattende enn tidligere år, og publikum har strømmet til de ulike arrangementene. På menyen har det vært filmfestival, debatt, informasjonsmøter, MGP-quix, stort Pride Party og rekordstor parade med 4000 deltakere.

- Vi er svært fornøyd med årets festival og jeg vil rette en stor takk til alle dem som har deltatt på de forskjellige arrangementene, sier en fornøyd festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.

Han legger til at det er ekstra gledelig at så mange unge mennesker har deltatt. 

- Det er veldig å positivt å se at så mange ungdommer og unge voksne var med på å gjøre festivalen så vellykket. Dette gir oss ekstra vilje til å lage en enda bedre festival neste år. Nå håper jeg mange melder seg på og vil være med på å lage festival andre uken av november 2018, sier han. 

Rekordoppslutning for paraden

  Rundt 4000 mennesker deltok i paraden. Foto: Lars Åke Andersen.

Rundt 4000 mennesker deltok i paraden. Foto: Lars Åke Andersen.

Årets parade hadde en firedobling fra året før i antall deltakere da rundt 4000 feststemte og fargerike mennesker gikk gjennom gatene i Tromsø sentrum.

Aldri før har så mange mennesker gått i parade i Tromsø. I 2016 deltok 1020 mennesker mens årets parade hadde 4000 deltakere.

- Det er helt utrolig og fantastisk gledelig. Dette viser at Tromsø verdsetter mangfoldet og anerkjenner at det å elske er en menneskerett, sier festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.

Det var stor fantasi og virkelig fargerikt da deltakerne gikk gjennom Tromsø sentrum. Mange hadde kledd seg i flotte kostymer og fantasien boblet i toget, og smilene satt løst. Til tross for en rekke gravearbeider i sentrum, klarte blant annet Tromsøtamburene å lede toget trygt gjennom sentrum.

Begeistret ordfører
- Jeg er kvinne, jeg er 44 år, jeg er ordfører og jeg er lesbisk!

Slik åpnet ordfører Kristin Røymo sin entusiastiske tale til publikum på Stortorget. Hun fortalte om sine egne erfaringer med å komme ut og det å bli truet fordi hun er lesbisk. Hun pekte på at vi i dag er kommet langt i forhold til aksept og respekt overfor skeive, men erkjenner at det er et godt stykke igjen å gå. 

Homofrydprisen til arkitektene bak skeiv handlingsplan

Homofrydpris.jpg

Årets Homofrypris ble delt under paradeshowet på Tromsø Arctic Pride. Prisen går til de tre arkitektene bak Tromsøs nye handlingsplan for skeive.

Homofrydprisen er den største æresbevisningen som deles ut av Tromsø Arctic Pride. I år går prisen til plan- og utviklingsleder Bi Haavind i Tromsø kommune, Jarle Heitmann i Arbeiderpartiet og Ingrid M Kielland i Sosialistisk Venstreparti. De får prisen får sitt mangeårige engasjement for å få på plass en ny handlingsplan for den skeive befolkningen i Tromsø. Planen, som heter ”2017-2021 Handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold i Tromsø”.

I juryens begrunnelse heter det at disse tre i mange år har gått langt ut over det en kan forvente for å bidra til et politisk styringsinstrument for den skeive befolkningen i Tromsø.

- Arbeidet med planen har pågått i noen år og vi i FRI Troms og Tromsø Arctic Pride har hatt et godt samarbeid med kommunen og politikerne hele veien. Vi sa innledningsvis at vi vil ha en handlingsplan som kan være en mal og rettesnor for Tromsø, men også for øvrige kommuner i Norge, og det er det vi har fått, uttaler festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.

Den nye handlingsplanen tar særlig høyde for undervisning om flere typer kjærlighet og måter å leve sammen på. Innsatsen skal særlig rettes mot skoler og barnehager, samt folk som jobber i offentlig sektor. Videre inneholder planen en rekke tiltak for å sikre god og trygge levevilkår for den skeive befolkningen.

Handlingsplanen har nå vært ute på høring. De foreslåtte tiltakene i planen er allerede finansiert, og planen skal ventelig vedtas av kommunestyret rett over nyttår.

Homfrydprisen består i et diplom og ble utdelt av festivalsjefen under en seremoni på rådhuset.

 

 

Statutter for Homofrydprisen

Homofrydprisen for Tromsø skal deles ut under Tromsø Arctic Pride.

Prisen deles ut til en eller flere personer, en organisasjon eller etat eller en bedrift som gjennom tid har vist engasjement og jobbet for å gjøre livsforholdene for den skeive befolkningen i Tromsø bedre. Denne personen, organisasjonen eller bedriften skal ha vist en bevisst og inkluderende holdning overfor LHBT-personer i Tromsø og har gjennom dette bidratt til økt forståelse og bedrede forhold for den skeive befolkningen i Tromsø gjennom medmenneskelighet, kunnskap og bevissthet.

Det er styret i Tromsø Arctic Pride som nominerer kandidater. Styret er også åpent for forslag fra øvrige personer til kandidater. Styret i Tromsø Arctic Pride bestemmer hvem blant kandidatene som skal tildeles årets homofrydpris for Tromsø og skal utarbeide en skriftlig begrunnelse for tildelingen. Prisen deles ut av festivalsjefen i løpet av festivalen. Hvis styret et år ikke finner verdige kandidater, skal prisen ikke deles ut det året. Prisen kan også deles ut til kandidater posthumt. Homofrydprisen for Tromsø består i et diplom og med prisen skal det ligge en skriftlig begrunnelse for tildelingen. Prisen er ment som en æresbevisning fra Foreningen FRI Troms og Tromsø Arctic Pride.

Vinnere:

2017: Bi Haavind, Troms kommune, Jarle Heitmann (Ap) og Ingrid M Kielland (SV)

2016: Vegard Skogen, seksjonsoverlege Seksjon for infeksjonsmedisin, UNN Tromsø

2015: Ole-Gunnar Solheim, regionleder Amnesty Region Nord

 

Vellykket festivalåpning

  Heising av regnbueflagget utenfor rådhuset ved ordfører Kristin Røymo og festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen. Alle foto: Lars Åke Andersen.

Heising av regnbueflagget utenfor rådhuset ved ordfører Kristin Røymo og festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen. Alle foto: Lars Åke Andersen.

Det var bra med folk da den offisielle åpningen av Tromsø Arctic Pride skjedde mandag.

Før den offisielle åpningen begynte mandag, var ordfører i Tromsø, Kristin Røymo og festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen foran rådhuset og fikk heist regnbueflagget for å markere åpningen. Flagget skal henge oppe under hele festivalen.

I sin åpningstale brukte ordfører Kristin Røymo seg selv som referanse da hun sa hvor viktig det er å arrangere en pridefestival og å jobbe for å kunne elske den man vil. Røymo, som er gift med en kvinne, har ved flere anledninger tatt til orde for åpenhet og mangfold i sitt politiske virke.

Festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen presenterte den fullspekkede menyen under årets festival og mente det bør være noe for alle på årets program. Han understrekte også at festivalen i år har et godt samarbeid med politiet.

  Lisa Skoglund

Lisa Skoglund

- På bakgrunn av informasjon jeg har fått fra politiet, kan jeg slå fast at det er trygt å gå i paraden i år, sier han.

Plateaktuelle Lisa Skoglund hadde også en minikonsert under åpningen. Hun fortalte underveis at Tromsø Arctic Pride er viktig for henne og at det er det beste som skjer i Tromsø i løpet av november.

  Stein Sebastian Fredriksen. Alle foto: Lars Åke Andersen

Stein Sebastian Fredriksen. Alle foto: Lars Åke Andersen

Både ordføreren og festivalsjefen oppfordret alle til å ta del i paraden på lørdag, uansett fil.

- Jeg gleder meg til å gå forrest i paraden sammen med min kone og med festivalsjefen og jeg håper vi får en lang hale av folk etter oss, sier hun.

Årets pride-café

Lugar 34.jpg

Lugar 34 i Storgata 34 er årets pride-café. Her får du gode priser hele uken hvis du har på deg pride-armbånd og her samles festivaldeltakere.

- Vi ville så gjerne være med og bidra under Tromsø Arctic Pride og er veldig glad for å være årets pride-café, forteller daglig leder på Lugar 34, Elisabet Waage Murillo.

Hver dag under festivalen - fra tidlig morgen til sen kveld - tar Elisabeth og de andre kollegaene hennes festivaldeltakere vel imot i den lille og koselige kaffen midt i Storgata. Her serveres alt av kaffe og te samt at de også tilbyr byens beste bagels. Selvsagt har Elisabeth satt sammen en spesiell pride-bagels i anledning festivalen.

Armbånd org ratio.jpg

Ikke nok med det, med lugaren byr også på noen farlig gode kaker. De bakes i kafeen hver dag av de ansatte og er direkte vanskelig ikke å forsyne seg av. Lugar-gjengen har også et godt utvalg av øl og vin og drinker.

Hver ukedag mellom klokken 16 og 18 i løpet av festivalen vil det være folk til stede fra Tromsø Arctic Pride for å informere om festivalen samt å selge de lekre festivalarmbåndene. De koster 200 kroner ordinært og 150 kroner for medlemmer av FRI. Med armbåndet får du rabatt på en rekke utesteder i Tromsø i løpet av festivaluken samt at du får gratis inngang på den Store Pride-Festen lørdag i festivaluken på Hålogaland Teater.

Kom innom Lugar 34 hele festivaluken og kos deg sammen med andre festivaldeltakere og spis og drikk godt. Med festivalarmbåndet er prisene:

Øl 70,-                 Vin 88,-                  PrideBagel 73,-
Svart kaffe 15,-                  Kake 49,-

Meld deg som frivillig!

TAP073.jpg

Årets parade forventes å bli betydelig større enn tidligere år. I den forbindelse trenger vi frivillge vakter.

Har du lyst til å hjelpe oss med å sørge for at årets parade blir en trygg og fantastisk opplevelse? Da er du den vil trenger. Vi behøver seks trafikkvakter som kan kontrollere og stanse trafikken når paraden passerer veier.

Vaktene skal stå på bestemte punkter langs paraden og sørge for at trafikkens stopper mens paraden passerer. De skal benytte gul vest slik at de er synlige i trafikkbildet. De bør benytte samband slik at de kan kommunisere direkte seg i mellom, og som et minimum må vaktene ha trafikalt grunnkurs for å ivareta trafikkforståelsen.

Oppgaven strekker seg fra ca klokken 13:30 til 15:00 lørdag 11. november mens paraden går. Hvis du har lyst til å være frivillig vakt, ber vi om at du melder deg på via e-post til arcticpride@foreningenfri.no senest 1. november.

Bli med og gjør paraden til en uforglemmelig opplevelse!

Hvem fortjener årets Homofrydpris?

Celebration.jpg

Hvem synes du fortjener heder og ære i år? Hvem fortjener årets Homofrydpris?

Stem på din kandidat til en eller flere personer, en organisasjon eller etat eller en bedrift som har vist engasjement og jobbet for å gjøre livsforholdene for den skeive befolkningen i Tromsø bedre.

Send ditt forslag med begrunnelse til oss innen 1. november på arcticpride@foreningenfri.no.

Tidligere vinnere er seksjonsoverlege på UNN, Vegard Skogen (2016) og regionleder for Amnesty, Ole-Gunnar Solheim (2015)

Lag det kuleste innslaget i paraden

For fjerde år på rad skal vi arrangere Tromsø Arctic Pride. I år vil vi ha DEG med for å feire kjærligheten og mangfoldet i solidatitets-byen Tromsø lørdag 11. november kl 14:00.

Lørdag 11. november klokken 14:00 går pride-­paraden fra Stortorget. Her møter du alle som vil feire mangfoldet i Ishavsbyen. F.eks. de to kvinnene i 20-­årene som har funnet kjærligheten og foreldrene til den ene av jentene som er glad for at dattera deres har funnet kjærligheten, og naboen til foreldrene som er glad for at mennesker finner sammen.  
Du finner Hans i tiende. Han har fortalt klassen at han liker både gutter og jenter. Derfor går alle klassekameratene og lærerne i paraden sammen med Hans. Der er også alle på juniorlaget i fotball. De er solidariske og går i paraden. De går ved siden av direktør Andersen i det store bilfirmaet. Alle ansatte vil vise at deres firma jubler for mangfold og toleranse. Det er de stolte av. De får følge av fagforeningene, sangkoret til mor, husflidslaget, vennegjengen, gutta fra puben, de som driver puben, studentene på universitetet og deres lærere. I dette lange toget finner du kirurgene, brannkonstablene, prestene, politifolkene, kulturarbeiderne, de arbeidsløse, fiskerne, forskerne, bestemødrene, journalistene, snekkerne, bøndene, familiene, vennene og kollegaene. De har én ting til felles: 
De vil feire mangfoldet i Tromsø og de de vil vise at kjærlighet er en menneskerett og ikke kjenner noen grenser. De skal gå i pride-paraden lørdag 11. november klokken 14:00

Av praktiske hensyn ber vi grupper melde seg på paraden i forkant slik at vi kan ordne deltakerne i seksjoner. Vis at dette er en feiring av mangfold og glede og kle deg i noe varmt og fargerikt. Vis at du er der! Meld deg på til arcticpride@foreningenfri.no.

Du blir vel med?

 

God jul og godt nytt år!

Tromsø Arctic Pride vil takke alle gode venner og samarbeidspartnere for at årets festival ble en stor suksess. I år hadde vi flere deltakere enn noen gang å årets parade hadde rekordmange deltakere med over ett tusen mennesker.

Vi ønsker dere alle en riktig god jul og et godt nytt år, og håper vi sees igjen i Tromsø 4-12. november 2017.

Tromsø Arctic Pride wants to thank all good friends and partners for making this year’s festival a huge hit. This year there were more participants than ever before and the turnout for the parade was record high with more than one thousand people.

We wish you all a very merry Christmas, happy holidays and a happy new year. We really hope to see you again in Tromsø November 4-12 2017.

Velkommen til Tromsø Arctic Pride 2017!

   Fra paraden. Rekordmange mennesker deltok.

Fra paraden. Rekordmange mennesker deltok.

Festivalen i 2016 ble en ubetinget suksess med rekordoppslutning. Nå jobber vi for å gjøre festivalen i 2017 vel så bra. 

Allerede nå må du sette av datoene: 4 - 12. november 2017, og stedet er selvfølgelig Tromsø. Da går verdens nordligste pride-festival av stabelen for fjerde gang. 

Suksess
Festivalen i 2016 ble en stor suksess med rekordstor oppslutning. Startskuddet gikk lørdag 5. november med kickoff-fest på Kurant hvor vi hyllet den jamaicanske og karibiske danseformen Dancehall og herlig musikk fra to heftige DJs.

- Jeg er kjempefornøyd med årets festival og ser frem til å at vi skal lage en enda bedre festival i 2017, sier festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.

Mandag var den offisielle åpningen samt åpningen av kunstutstillingen “Mangfold & Identitet” Tvibit. Der ble også årets Homofrydpris delt ut til seksjonsoverlege på UNN, Vegard Skogen. Samme kveld startet filmfestivalen med med skeive filmer.

   Åpningskonsert på Tvibit

Åpningskonsert på Tvibit

Viktig samarbeidspartner
Tvibit var åsted for en rekke av arrangementene for årets festival. Blant annet ble årets debatt, i år om skeive flyktninger, arrangert der. Amnesty region Nord hadde invitert et spennende panel og debatten gikk godt. 

Onsdag holdt lege og sexolog Haakon Aars foredrag om seksualitet, nytelse, følelser og fantasier og helsesøster Ingun Wik snakket om kjønn og identitet. Og bandene Leafpile og Green Lake holdt konsert på Tvibit. Ungdomshuset Tvibit har vært en viktig og verdifull samarbeidspartner hele uken for Tromsø Arctic Pride.

Nordnorsk Kunstmuseum bød på spesialomvisning av utstillingen “Myk marmor” som viser Håkon Anton Fargerås’ marmorskulpturer. I tillegg kom Runar Jordåen fra Skeivt Arkiv i Bergen og fortalte om den første norske homoromanen “Odd Lyng”, som Alta-forfatteren Alf Martin Jæger skrev i 1924.

Stunt-konsert
Festivalen fikk en veldig hyggelig overraskelse da det viste seg at Valkyrien Allstars heiv seg rundt og bød på improvisert konsert på Circa torsdagskvelden.  Det ble kjempestemning på Circa og Valkyrien Allstars spilte mye musikk fra sitt nye album “Prøv å si noe til meg nå”. De holdt det gående i to timer og hadde ikke mindre enn fem ekstranumre før de gikk av scenen.

   Valkyrien Allstars på Circa

Valkyrien Allstars på Circa

Filmfest
Filmfestivalen på Verdensteatret ble toppet fredag kveld med visning av filmen “The Birdcage” etterfulgt av en heidundrandes fest med DJ Beisfjord og stor grad av glam og glitter i kafeen etter filmen.

I tillegg var det hyggelig lørdag formiddag på Tromsø bibliotek da de bød på høytlesning av skeiv barne- og ungdomslitteratur.

Et laaaaangt tog
I år var det andre gang det ble arrangert parade gjennom Tromsøs gater. I 2015 var det 320 mennesker som deltok i toget, i sur vind og horisontalt snøfokk. I år, derimot, hadde antallet blir deltakere økt med 700 mennesker! I alt 1020 fargerike mennesker deltok i toget som gikk gjennom byens hovedgate for å feire mangfoldet i Tromsø,

Bredden og fargeskalaen i årets parade var enorm, stemningen var på topp og publikum som sto og så på opptoget hilste med blide smil og glade tilrop. Toget tok en liten pause på Stortorget før det fant frem til endestasjonen på Tvibit. Det formelig tøyt inn med folk i kafeen på Tvibit, og det neppe har vært så mange mennesker inne i kafeen på en gang før.

   Mange lag og organisasjoner deltok i paraden

Mange lag og organisasjoner deltok i paraden

Den store pride-festen
Lørdag kveld var det duket for den store pride-festen, som også i år ble holdt i Teaterkafeen på Hålogaland Teater. Espen Bråten Kristoffersen and the Divas hadde først flott konsert med sanger av de store divaene, med hovedvekt på Judy Garland, som fikk selskap av blant annet Beyoncé og Robyn.

Etter konserten ga DJ-dueon Stenersen (Erling Falch og Knut Sætre) seg i kast med å snurre plater. De sørget for at folk danset seg langt inn i de små nattetimer og sikret at årets fest ble en stor suksess.

Nå starter arbeidet med å planlegge neste års festival. Velkommen skal du være!

 

Over 1000 mennesker i paraden

I alt 1020 mennesker deltok i paraden gjennom Tromsø sentrum lørdag formiddag. Det er mer enn tredobling fra fjoråret.

Rekorden fra i fjor ble slått ettertrykkelig under årets parade. I 2015 var det 320 som deltok i den første paraden noen gang i Tromsø. I år var antallet økt med 700. På det lengste fylte toget opp hele Storgata fra Grand-hjørnet til forbi Rødbanken.

- Dette er over all forventning og er bare utrolig artig, sier en fornøyd festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.

* Se bilder fra festivalen

Han legger til at han er spesielt glad for at det var et så variert og fargerikt tog i år.

- Det var folk i alle aldre og alle kjønn og legninger, nettopp slik det skal være. Dette er vår store mulighet til å feire mangfoldet i Tromsø, legger han til.

Det lange toget endte opp på Tvibit, hvor folk kunne få igjen varmen med en kopp solbærtoddy og regnbuekake. Leder av Foreningen FRI, Ingvild Endestad holdt tale og uttrykte stor glede over Tromsø Arctic Pride.

- I dag har nynazister over hele Nord-Skandinavia samlet seg til parade i Nord-Sverige. De klarte så vidt å samle 500 mennesker. Vi klarte over 1000. Det er stort, sier hun.

Stor stemning på Pride-festen

Pride-festen på lørdag ble en stor suksess med flott konsert med Espen og Divaene og platesnurring med DJ Stenersen.

Espen Bråten Kristoffersen og musikerne Ole Morten Indigo Lekang, Kent Robin Nilsen og Halvard Bruvoll skapte flott stemning da de hadde konsert som første del av pride-festen. Vokalist Espen Bråten Kristoffersen bød på en bred og variert meny av sanger Judy Garland pleide å synge og som er gjort udødelig gjennom den gamle filmdivaen.

* Se bilder fra festivalen

I tillegg spille Espen og Divaene sanger av Robyn og Rhianna og fikk folk i godt festhumør.

Etter konserten snurret DJ Stenersen, som består av Erling Falch og Knut Sætre plater fra det salige 1980-tallet og 1990-tallet slik at de aller færreste klart å å holde dansefoten stille. Teaterkafeen ble for anledningen omgjort til et fargerikt og humørfylt diskotek og folk holdt det gående til vel over stengetid.

Velkommen til den store Pride-Festen!

Den store Pride-Festen finner sted i Teaterkafeen på Hålogaland Teater i år som i fjor. I år har vi gleden av å presentere Espen Bråten Kristoffersen med band. 

De har satt sammen et spesielt program for Tromsø Arctic Pride hvor de hyller JUDY GARLAND og andre store divaer som BEYONCE og ROBYN.

En av verdens mest legendariske artister er sangeren og skuespilleren Judy Garland. Nå skal hun hylles i konserten Espen Elsker Judy. Med de beste låtene fra Garlands konsert i Carneige hall i 1961 og noen av Espens egne erfaringer som fan av Judy Garland (som kan være utfordrende når resten av guttegjengen digger fotball) ligger alt tilrette for en festkveld til ære for dama med de røde rubinskoene. Dama som har betydd og alltid vil bety mye for flere generasjoner skeive over hele verden. 

Espen har i flere år hatt stor suksess med showet Espen elsker Judy. I anledning Tromsø Arctic Pride har han satt sammen en spesielt program hvor han og bandet også hyller andre store divaer. Bandet er håndplukket fra Tromsø og består av Hallvard Bruvoll, Kent-Robin Nilsen og Ole-Morten Indigo Lekang.

 Espen er skuespiller og musikalartist og har gjort store roller på flere scener i Norge. Han har medvirket i forestillinger som: Den glade enke, Spelemann på taket, Cabaret, Grease, Spring Awakening, Kalenderpikene, Det lykkelige valg m.fl.

Her i Tromsø har han stått på scenen i Et juleeventyr og Trollmannen fra Oz. Funfact: Espen er stemmen til Klatremus i Hakkebakkeskogen-filmen som har premiere 1 juledag!

På konserten vil du få høre låter som Somewhere over the rainbow, San Fran, You're nearer, Puttin on the Ritz, og mange flere i spreke arrangement. 

Og denne kvelden får vi også noen låter fra artister som kanksje kan kalles for nåtidens Judy Garlands? Det er tross alt pride!!!

Len deg tilbake, ta deg en drink, og nyt classy, jazzy musikk som en opptakt til kveldens store fest. Etter konserten kaster DJ-duoen Stenersen (Erling Falch og Knut G. Sætre) over spakene og sørger for knall stemning og full dansefot langt ut i de små timer. 

cc 150,-

Finn frem det fjongeste du har

Vi lager skikkelig filmfest sterkt inspirert av filmen “The Birdcage” (I lånte fjær) og hygger oss med fine folk, herlig DJ og sprudlende bobler.

Som del av mini-filmfestivalen under Tromsø Arctic Pride har vi gleden av å vise den hysteriske komedien “The Birdcage” med Robin Williams, Nathan Lane og Gene Hackman i hovedrollene. Denne filmen fra 1996 er basert på den franske filme “La Cage aux Folles” fra 1978, men nå er handlingen lagt til Miami. Det skjer klokken 18:00 fredag 11. november på Verdensteatret.

Her er det duket for store latterbrøl, hevede øyebryn, høye hvin, flott musikk, og en ustyrtelig morsom historie - alt gjort på en gjennomført camp måte. Dette skal bli opptakten til en fest hvor vi feirer oss selv og Tromsø Arctic Pride, og vi oppfordrer folk til å kle seg flott, lekkert og fjongt - alt i tråd med filmen.

DJ jeff Colby sørger for gull og glitter-musikk som setter oss i fantastisk stemning og alle med billett til filmen får sprudlende bobler til en hyggelig pris. Bli med på en fantastisk fest, som også blir et morsomt vorspiel til lørdagens store Pride Party i Teaterkafeen på Hålogaland Teater.

Valkyrien Allstars med pop up-konsert på Tromsø Arctic Pride

Tromsø Arctic Pride er utrolig stolt over å komme med en stor overraskelse. Torsdag 10. november spiller VALKYRIEN ALLSTARS pride-konsert på Café Circa i Tromsø klokken 22:00.

- Da vi fikk høre at det er pridefestival i Tromsø nå fikk vi veldig lyst til å spille konsert i Tromsø, forteller frontfigur og vokalist i Valkyrien Allstars, Tuva Syvertsen til Tromsø Arctic Pride.

Og på kort varsel klarte bandmedlemmene i Valkyrien Allstars, Øyvind A Sjøvoll på Café Cirka og festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen i Tromsø Arctic Pride å få til konserten som, sogår av stabelen allerede i morgen klokken 22 på Café Circa.

Valkyrien Allstars kommer til å spille en god del musikk fra sitt nye album «Prøv å si noe til meg nå» i tillegg fra deres store meny av kjente og kjære sanger.

- Hver gang vi har konsert prøver vi å gjøre noe som gjør akkurat den konserten litt spesiell og ulik de andre konsertene, forklarer Magnus Larsen jr.

- Og jeg lover at vi skal lage en konsert som det skeive publikumet og andre vil sette pris på, forteller vokalist Tuva Syvertsen, som selv er åpen lesbe.

Festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen er veldig glad for at at denne konsert kommer i stand.

- Det er en virkelig stor glede å få Valkyrien Allstars til Tromsø Arctic Pride og vi er veldig glad for at de har snudd på flisa og får i stand en konsert på så kort tid, sier Fredriksen.

Konserten spilles på Café Cirka torsdag 10. november klokken 22:00. Lokalet åpner klokken 20 og billetter til konserten selges i døra til kroner 200.

Homofrydprisen til Vegard Skogen

På første dag av festivalen Tromsø Arctic Pride ble Homofrydprisen 2016 tildelt seksjonsoverlege på UNN, Vegard Skogen.

Homofrydprisen er den største æresbevisningen som deles ut av Tromsø Arctic Pride. I år går prisen til seksjonsoverlege Vegard Skogen på Seksjon for infeksjonsmedisin på Universitetssykehuset i Tromsø. Han får prisen for sitt mangeårige engasjement for å sikre den skeive befolkningen i Tromsø og Nord-Norge et godt og trygt helsetilbud.

I juryens begrunnelse heter det at Skogen i mange år har gått langt ut over det en kan forvente for å bistå den skeive befolkningen i Tromsø og Nord-Norge som er rammet av hiv-infeksjonen.

- Gjennom flere år har Vegard Skogen vært en uredd stemme for skeive som lever med hiv-viruset. Han har alltid møtt sine pasienter med stor respekt og omtanke. Hans direkte væremåte skaper trygghet hos pasientene og han gir rikelig med viktig informasjon, heter det videre.

Anerkjent
Vegard Skogen er i dag en av landets fremste eksperter på hiv-infeksjon og aids. Hans kunnskap om teamet er ettertraket både nasjonalt og internasjonalt og han er hyppig brukt som foreleser.

- Det er en stor glede å dele ut denne æresbevisningen til en sann ildsjel. Det er ikke veldig ofte at mennesker rammet av hiv-infeksjonen blir møtt med den varmen, omtanken og respekten som Vegard Skogen utviser. Derfor er det helt naturlig å gi denne prisen til ham, sier festivalsjef for Tromsø Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen.

Russland
Fredriksen fremholder også det enestående arbeidet Skogen gjennom mange år har gjort i forhold til hiv-positive pasienter i Nordvest-Russland.

- Her jobber Skogen under til dels håpløse forhold, men han gjør en uvurderlig innsats. Forholdene i Russland for skeive, og for hiv-positive i særdeleshet, er forferdelige. Men det stopper heldigvis ikke Skogen, utdyper han.

Homfrydprisen består i et diplom og ble utdelt av festivalsjefen under en seremoni på ungdomshuset Tvibit mandag ettermiddag.

 

Tidligere vinnere:
2016: Vegard Skogen, seksjonsoverlege Seksjon for infeksjonsmedisin, UNN Tromsø
2015: Ole-Gunnar Solheim, regionleder Amnesty Region Nord

 

Statutter for Homofrydprisen
Homofrydprisen for Tromsø skal deles ut under Tromsø Arctic Pride.

Prisen deles ut til en eller flere personer, en organisasjon eller etat eller en bedrift som gjennom tid har vist engasjement og jobbet for å gjøre livsforholdene for den skeive befolkningen i Tromsø bedre. Denne personen, organisasjonen eller bedriften skal ha vist en bevisst og inkluderende holdning overfor LHBT-personer i Tromsø og har gjennom dette bidratt til økt forståelse og bedrede forhold for den skeive befolkningen i Tromsø gjennom medmenneskelighet, kunnskap og bevissthet.

Det er styret i Tromsø Arctic Pride som nominerer kandidater. Styret er også åpent for forslag fra øvrige personer til kandidater. Styret i Tromsø Arctic Pride bestemmer hvem blant kandidatene som skal tildeles årets homofrydpris for Tromsø og skal utarbeide en skriftlig begrunnelse for tildelingen. Prisen deles ut av festivalsjefen i løpet av festivalen. Hvis styret et år ikke finner verdige kandidater, skal prisen ikke deles ut det året. Prisen kan også deles ut til kandidater posthumt. Homofrydprisen for Tromsø består i et diplom og med prisen skal det ligge en skriftlig begrunnelse for tildelingen. Prisen er ment som en æresbevisning fra Foreningen FRI Troms og Tromsø Arctic Pride.

Sårbare og skeive flyktninger

Velkommen til debatt om unge og skeive på flukt fra sine hjemland. Hvordan tar vi imot unge flyktninger som flykter både fra krig og elendighet, men også fra et liv hvor de ikke kan leve ut sin kjærlighet?

Vi møter en ung syrisk mann som har flyktet til Norge. Etterpå blir det debatt med representanter fra Amnesty, de politiske partiene i Tromsø og en Støttegruppa i Tromsø. Debatten er i regi av Amnesty Nord-Norge.

Møt Raed Basha som kom til Norge i samtale med regionleder Ole-G. Solheim, Amnesty. Det blir innlegg ved Beate Ekeløve Slydal, rådgiver i Amnesty International og Hanne Stenvaag, Støttegruppa for asylsøkere i Tromsø

Debattdeltagere:
Anni Skogman, gruppeleder Tromsø FrP, Jarle Heitmann, gruppeleder Tromsø ApBeate Slydal, Amnesty og Hanne Stenvaag, Støttegruppa for asylsøkere i Tromsø

Debattleder er Susanne Demou Øvergaard, generalsekretær i Skeiv verden.

Debatten er åpen og gratis for alle.

Musikalsk innslag

Kick off-party på Kurant

Kick off.jpg

For andre år på rad er Tromsø Arctic Pride kick off-party på Kurant. I år hyller vi danseformen DANCEHALL med sine jamaicanske og karibiske røtter samt sine skeive skjæringspunkter.

Festen er kuratert av IMA READ, Tromsøs interseksjonelle kunstnerkollektiv for queer feminisme, anti-rasisme og interseksjonell politikk. 

DJs, LIVE PERFORMANCES og VIDEOINSTALLASJONER

*********

22:00 - 03:00

DJ BRIGHT EYES (osl) 
DJ KOLLEKTIVET GYMMEN (osl) 
LIVE PERFORMANCE
VIDEOINSTRUKS av TUS
VIDEO PROGRAM av IMA READ

Pride-cocktail FADE av IMA READ


cc 100 kr